Yıkmıyoruz!
‘Kent Silueti’ tartışmalarıyla gündeme gelen Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesindeki Vakıf İşhanı’nın Antakya kent merkezindeki terk edilmiş görüntüsüne biraz estetik katılması gerektiğini söyleyenlerin son örneğinde, Mardin’in Kızıltepe Belediyesi’nin bir çalışması var.
Asi Nehri’nin, Antakya’nın doğu yakasına bakan kısmının hemen yanı başında yükselen Vakıf İşhanı için alınan yıkım kararının bilinmezliğinde, ‘yıkıma hazır’, ancak ‘yıkılamayan bir binamız var! Sokaktaki vatandaşın sorgusu ise ‘yıkım kararı’ alındığı halde ‘yıkılamayan’ binanın akıbeti, en çok da kent içinde yarattığı çirkin görsellik ve bu konuda ne yapılabileceği!
“Bu konuda ne yapılabilir?” sorusunu soranlar, en çok da, tartışmalı binanın etrafını saran demir tentelerin yarattığı çirkinlik noktasında duruyor ve yerel idarecileri de, en azından bu görseli biraz estetik bir hale getirme adına ‘göreve’ davet ediyor. Verilen örnek ise Mardin’den, Kızıltepe Belediyesi’nin takdir gören bir sokak çalışmasından…
-EDEBİYAT DUVARI-
Kızıltepe ilçesinde, belediye tarafından hazırlanan son proje kapsamında ışıklandırılan ve 3 okulun bulunduğu caddenin okullara dönük olan duvarına, Dünya ve Türkiye Edebiyatının önemli yazarlarının isimleri, kitap ve Türkiye’nin önemli tarihi olaylarının sembolize edildiği resim ile figürleri çizildi. Yapılan çalışmayı vatandaş da, hizmeti uzaktan izleyenler de beğenirken, Antakya’daki tartışmanın odağındaki bina için de böyle bir çözüm üretilmesi istendi.
-MALİYETİ NEDİR Kİ?-
Konuya ilişkin konuşan bir üniversite öğrencisinin söyledikleri de buna dair:
“İnanılmaz estetik bir çalışma. Benzerlerini Avrupa’da izlerken, böylesi bir örneğin Mardin’den gelmesi ayrıca güzel. 3 senedir bu şehirdeyim ve inanılmaz seviyorum bu kenti. Ama sorunları yok değil. Öncelikli sorunu, bence… Kentin eski kısmı diye söylenen doğu tarafına yatırım yapılmıyor. Her şey öylesine kaderine teslim ki, sanırım çözümler konusunda herkes birbirine ‘bir gün…’ ifadesini kullanıyor. Tamam da o ‘bir gün…’ hangi ‘bir gün…’? Burası da o kadere teslim kısmında! Hayalet filmlerinin binaları gibi! Bari üzeri kapatılsın, dedik geçenlerde arkadaşlarla buradan geçerken. Çünkü çok çirkin bir görüntüsü var. Bir de etrafına çekilmiş şu griden demir duvar! Ona bir şeyler yapılsın en çok da. Hapishane duvarı gibi. Bu kısmı resmen öldürmüş durumda. Mardin örneği de bence inanılmaz keyifli bir hale getirir burayı. Maliyetli de görünmüyor. Ama en azından, yayaların bu kadar çok kullandığı bir alanı cazibeli bir hale getireceksiniz bu çalışmayla.”
-HANGİ BELEDİYE?-
Mardin’in Kızıltepe Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘Edebiyat Duvarı için Antakya Beledi-yesi ya da Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimlerinden ‘cevap’ bekleyenler karşılık alırlar mı bilinmez ama… Bu başarılı çalışmanın mimarı, Kızıltepe Belediyesi’nin Başkan Yardımcısı Cevdet Topal’ın ifade ettikleri oldukça net…
“Görmüş olduğunuz, önünde durduğumuz bu kültür duvarı, görev yaptığımız süre içerisinde şehrimizin çehresini daha modern bir hale getirilmesi, kentlik bilincinin oluşması ve insanların da kültürel olarak taleplerini yerine getirilmesi amacıyla düşünülmüş bir proje. Bu çalışmayı yaptığımız duvarımız, boydan boya okullarımızın olduğu bir duvar. O yüzden gençlerimizin de buna sahip çıkacaklarını düşünerek, bu sokağın, bu caddemizin niteliğine uygun olarak böyle bir çalışma yapmayı düşündük. Buranın bir kültür sokağı olmasını istedik. Yapımında profesyonel ekiplerle ve profesyonel ressamlarla çalıştık. Burada gördüğünüz her bir resmin bir hikayesi var. Bir kısmı bölgemizin özeliklerini anlatıyor. Duvarlarımızda, el değirmeni ile un çeken kadınlarımızı da görebilirsiniz. Ya da bizim milli benliğimizin tarihi olan, unutulmaması gereken figürleri de içeriyor. İnsanlarımız buna sahip çıktı. Bugüne kadar korudular ve böyle bir güzellik oldu. Bu cadde ile ilgili çalışmalarımız devam edecek.”
-OKUMAYA TEŞVİK-
Çalışmanın, sadece kent içi estetiği değil, okumayı da teşvik ettiğinin en net karşılığı ise, çalışmaya dair konuşan Kızıltepe Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9’uncu sınıf öğrencisi Veysel Samet Kayaca’nın cevabı… Kayaca, her gün okula gelirken kitap ve yazarların isimlerine baktığını belirtirken, “Bu yıl lise hayatına başladım. Her sabah bu yoldan geçerken kitaplara bakıyorum. Mesela Suç ve Ceza kitabını okumaya başladım” dedi ve ‘yerel idarecilik’ başlığının ‘eğitsel ve sanatsal içeriğine’ vurgu yaptı.
Peki, yaz dönemine kadar yıkılmayacağı kesin gibi gözüken İşhanı için bizlerin ‘sanatsal ve eğitsel’ çalışması ne olur, soralım mı? Bu konudaki cevabı da, Antakya Belediye Başkanı Mimar İsmail Kimyeci’den ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’tan bekleyelim mi? -Tamer Yazar-