Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Yıkılamama’ Hikayesinde…

Tarih ve Kültür mü Var? Hellenistik Doğu’nun önemli siyasal ve

Tarih ve Kültür mü Var?

Hellenistik Doğu’nun önemli siyasal ve kültürel merkezlerinden, Roma İmparatorluğu’nun büyük metropollerinden biri olan Antakya’nın orta yerinde yükselen Vakıf İşhanı için ifade edilen son hikaye, asıl hikaye mi?

1932-1939 yılları arasında Princeton Üniversitesi ekiplerince Antakya’da yürütülen ilk arkeolojik kazılara ait fotoğraflara bakanlar, eski kentin büyüleyici atmosferinin ne kadar derin bir tarihe dayandığının da şahitliğinde durur. Bunu yaparken de, bugünkü şehrin yükselen beton binaları altında kalan, kalmak zorunda bırakılanları düşünür. 2017 senesinden bugüne ‘yıkım’ süreci adeta ‘yılan hikayesine’ dönüşen Vakıf İşhanı da bu binalardan biri mi?
İfade edilene göre, hakkında ‘yıkım’ kararı alınan ve yasal olarak yıkılması önünde hiçbir engeli olmayan Vakıf İşhanı’nın olduğu alan, eski Antakya’nın ‘tarihi kalıntılarını muhafaza ediyor. Olası bir yıkım ve ardından gerçekleştirilecek temel açma çalışmaları da bunu kanıtlayacak nitelikte! Peki, bu olasılığı dile getirenler noktasında “Hatay Kültür Varlıkları Koruma Kurulu” ne düşünür, soralım mı? -Tamer Yazar-