Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Yıkılmama” sebebi?

İmar değişikliği mi? Yıkılacağına dair ilk haberlerin 2017 senesinde Vakıflar

İmar değişikliği mi?

Yıkılacağına dair ilk haberlerin 2017 senesinde Vakıflar Bölge Müdürlüğü eliyle Antakya kamuoyu ile paylaşıldığı Vakıf İşhanı noktasında ‘beklenen yıkım işleminin’ neden yapılmadığını ya da neden bu kadar geciktirildiğini soranlar, olası bir ‘imar değişikliği’ noktasında duruyor. Peki, sebep, Büyükşehir Belediyesi tarafından İşhanı noktasında değişime uğratılan imar planı mı?

Vakıf İşhanı, yıkıldı-yıkılacak derken, ‘yıkılmayacağına’ dair en güçlü sinyali geçtiğimiz günlerde verdi. Binanın etrafını çeviren demir tenteler geriye alınırken, işgal edilen kaldırım ve yürüme alanı yeniden ortaya çıktı. Bu ise ‘olası yıkım’ planlarının ‘rafa’ kaldırıldığının mesajı olarak algılandı.
-DEĞİŞTİ Mİ?-
2018 itibariyle tüm tahliye işlemlerini tamamlayan Vakıflar’ın, ‘normal süreci’ neden takip etmediğini soranlara şu ana kadar resmi-kurumsal bir cevap verilmedi. Ancak, bahse konu İşhanı’nın olası bir depremde yıkılabileceğine dair bilginin yine Vakıflar eliyle
kamuoyuna verildiği de unutulmamalı!
Tartışmaların ana merkezinde, Vakıflar ile Hatay Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan ‘bu alan ne olacak?’ sorusuna ve tartışmasına verilen cevapların olduğu biliniyor, bahse konu cevapların oldukça farklı noktalarda durduğu da! İfade edilen en net tespit ise ‘imar değişikliği!’ Peki, cevap bu mu?
-KURUMSAL ÇATIŞMA!-
Konuya ilişkin konuşan, ancak ismini vermek istemeyen kurumsal bir yetkilinin ifadesi, oldukça dikkat çekici…
“Bu konuda çok şey söyleniyor belki ama, kamuoyuna çok azı yansıyor. Hatta hiçbir şey yansımıyor demek daha doğru olacak galiba. Ama uzun zamandır yaşanan bir sorun var. Bu sorun, kişisel değil, ama kurumsal. Vakıflar ile Büyükşehir Belediyesi arasında, bu alanın ne olması gerektiği konusunda ciddi bir ayrım var. Vakıflar, bildiğiniz gibi burayı yıkıp yeniden bir İşhanı yapmak istiyor. Bu konuda bir açıklama yapılmıştı, hatırlarsanız, ki ardından bir çeşit kamuoyu oluşturuldu. ‘Yeşil Alan’ olsun isteyenler, imza toplayanlar falan! Konu büyüdü ve ardından Büyükşehir de konuya taraf oldu. Onlar da bu alan için ‘yeşil alan’ olsun söylemine sahip çıktı. Zaten her şey böyle başladı. Şimdilerde asıl konu, bu alana yönelik yapılan son ‘imar değişikliği’… Bana gelen bilgi bu yönde! Büyükşehir uhdesinde, bu alanın yeri ‘yeşil alan’ olarak güncellenmiş sanıyorum. Bu ise Vakıflar’ın kabul ettiği ya da edebileceği bir durum değil. O yüzden de yıkım ertelendi. Hatta belirsiz bir tarihe!
Yıkım neden ertelendi kısmı da buna dair o yüzden. Zira yıkım olursa, ifade edilen imar değişikliği yüzünden Vakıflar’ın burada tekrar inşaat yapması zorlaşır. O yüzden de tenteler geri çekildi ve zamanı bekleniyor. Ne olacağını kestirmek zor!”
-SEÇİM SONRASI!-
Bir esnafın konuya ilişkin tespiti ise oldukça dikkat çekici:
“Lütfü Başkan (Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş), burayı, vatandaşın da istemi yönünde, yeşil alan yapmak istiyor. Böylece Saray Caddesi’ni Asi Nehri ile birleştirecek. Ama Vakıflar da buna razı gelmiyor. Diğer başkan adayı, Ak Parti’li İbrahim Güler’in tavrı önemli. Belki de o, Vakıflar’ın düşündüğü gibi düşünüyor. 31 Mart sonrası da o beklenen İşhanı için izin vermeye hazırlanıyor. Tentelerin geriye çekilme hikâyesi de budur belki! Kim bilir! Tabi tam tersi de olabilir. Ama olmayacak bir şey de değil!”
-İMAR PLANI!-
2017’den bu yana tartışma konusu olan Vakıf İşhanı için gündeme taşınan son tartışma başlığını biraz açalım mı?
İmar planı; Belde halkının sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamayı, sağlıklı ve güvenli bir çevre oluşturmayı, yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen ve bu amaçla beldenin ekonomik, demografik, sosyal, kültürel, tarihsel, fiziksel özelliklerine ilişkin araştırmalara ve verilere dayalı olarak hazırlanan, kentsel yerleşme ve gelişme eğilimlerini alternatif çözümler oluşturmak suretiyle belirleyen, arazi kullanımı, koruma, kısıtlama kararları, örgütlenme ve uygulama ilkelerini içeren pafta, rapor ve notlardan oluşan belgeye deniyor. Plan değişikliği ise… Plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, teknik ve sosyal donatı dengesini bozmayacak nitelikte, “bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere” dayanan, “kamu yararının zorunlu kılması halinde yapılan” plan düzenlemeleri olarak karşımıza çıkıyor.
Peki, Büyükşehir Belediyesi’nin, Vakıf İşhanı’nın olduğu alana yönelik yaptığı söylenen imar değişikliğinin sebebi de bu mu? Kamu yararı mı? Peki, cevap ‘EVET’ ise, kamu yararı başlığında yaşanan ‘kurumsal tartışma’ ya da ‘çatışmanın’ sebebi nedir?
-ONAY ALINDI MI?-
Bilindiği gibi imar planlarında değişiklik, ancak bazı şartların oluşması halinde mümkün oluyor. Söz konusu değişiklik, zorunluluk söz konusu olmadıkça yapılamıyor. Zorunlu hallerde değişikliğin yapılabilmesi için de, imar planındaki durumu değişecek olan, sosyal ve teknik altyapı alanındaki tesisi gerçekleştirecek ilgili yatırımcı Bakanlık ve kuruluşların görüşünün alınması gerekiyor. Çünkü imar planındaki bir sosyal ve teknik alt yapı alanının kaldırılabilmesi, ancak bu tesisin hizmet götürdüğü bölge içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabiliyor. Tam da bu noktada, Büyükşehir Belediyesi’nin, Vakıflar için yer tespitinde bulunduğu ya da bu yönde teklif götürdüğü de tahminler arasında.
Öyle görülüyor ki tartışma, 31 Mart sonrası, 1 Nisan’da başka bir sürece girebilir! -Tamer Yazar-