Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Antakya Kurtuluş Caddesi’ndeki düzenlemelerle, yöreyi turizmin merkezi haline getireceklerini söyledi. Başkan İzzettin Yılmaz, HRT Televizyon Kanalı’nda, sunucu Ali Yolcu’nun hazırlayıp sunduğu Demokrasi Bulvarı programının konuğu oldu.
Başkan Yılmaz, Kurtuluş Caddesi Sokak İyileştirme Projesi’yle ilgili olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Bekir Pakdemirli başta olmak üzere, AK Parti Hatay Milletvekilleri Sabahat Özgürsoy Çelik, Hüseyin Yayman ve tüm Vekiller, teşkilat ve teknik ekipleri ile yapılan toplantılar sonrasında, ilk etapta Sermaye Camii’den itibaren olmak üzere, sokak sağlamlaştırma çalışmaları için 2 Milyon TL bütçe uygun görüldüğünü hatırlattı ve şöyle devam etti:
“Daha sonrasında, MHP Hatay Milletvekili Sayın Lütfi Kaşıkçı’nın Meclis’te kendisine yönelttiği ‘Hatay için ne yapacaksınız?’ sorusu üzerine, 3 milyon hibe için söz verdi. Bu 3 milyon hibe için de bu hafta içerisinde yer teslimi yapılacak. Tüm bunlardan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanımıza, Sayın Milletvekillerimize, İl Başkanımıza, teşkilatımıza ve teknik ekibimize teşekkürlerimi sunuyorum.
Kurtuluş Caddesi sokak sağlamlaştırma çalışmalarımız tamamlandığı zaman, caddeyi turizm merkezi haline getireceğiz. Bu kapsamda, cadde üzerinde bulunan dükkanları, yöresel ürünlerin sergi ve satışının yapılacağı alanlara çevireceğiz.”
Başkan Yılmaz, Kemal Şeyhoğlu Caddesi için yürütülen çalışmalar hakkında da şu bilgiyi verdi:
“22 Temmuz 2019 günü yapılan toplantı ile beraber, söz konusu caddenin 1 yıl içerisinde trafiğe açılabileceğine dair öngörüde bulunulmuştu. Biz, Cumhur İttifakı olarak, Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde bu proje için 100 milyon liralık borçlanma yetkisini kendilerine devrettik ve projeyi kendileri icra edecekler. Bu konuda artık bir atılımı onlardan bekliyoruz. Bu yol trafiğe açıldığında, Antakya’yı büyük bir trafik yükünden kurtaracağına inanıyoruz.
Ayrıca o bölgede farklı projeler de yürütülebilir. Örneğin, Uzun Çarşı’nın su basmasını önleyecek projeyi de orada birlikte yapabiliriz. Dağdan gelen suyun bir kısmını Hacı Kürüş Deresi’ne aktaracak kanala, diğerini de eski Devlet Hastanesi’nin arka tarafındaki kanala aktardığımızda şehre su inmeyeceği için, Uzun Çarşı da su baskınlarından kurtulmuş olacak.
Kemal Şeyhoğlu Caddesi üzerinde 311 adet yıkılması gereken ev var. Büyükşehir Belediyesi’nin, bu evlerin bedelini sahipleri ile anlaşarak ödemesi gerekiyor. Ancak ondan sonra yıkım ve yapım çalışmaları gerçekleştirilebilir.”
-DÖRT ETAPTA BİTECEK-
Uzun Çarşı Cephe İyileştirme ve Üst Kaplama Projesi hakkında da bilgi veren Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Kültür Turizm Bakanımızın, Sayın Milletvekillerimizin ve Sayın Müzeler ve Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürümüzün takdirleriyle, dört etapta bitecek, 3600 metre üst kaplama ve Sokak İyileştirme Projesi’nin ihalesi 7 Ağustos günü yapılacak. Yaklaşık 10 Milyon TL bedel, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu proje için hibe olarak ayrıldı. İhaleyi de zaten bakanlık yapıyor. Bizim ortak kontrolümüzde yürütülüyor.
Uzun Çarşı Projesi, her Antakyalının, hatta tüm Hatay’ın özlem duyduğu bir iş. Açık bir AVM gibi, insanlarımız her türlü çarşı, pazar işini halledebilecek. Yaz – kış yağmur yok, toz yok, güneş yok, dükkanların görsel yapısı çok nizami ve güzel olacak. Antakya’nın, Hatay’ın kalbi, bizler için Uzun Çarşı. Samandağ’dan da vatandaş gelse, Uzun Çarşı’ya geliyor, Altınözü’nden de gelse, Erzin’den de gelse Uzun Çarşı’ya geliyor.
Buraya gelenler, döndüklerinde yeniden anlatacak. Künefesini, kebabını, alışveriş ortamını, sabunlarımızı, çarşımızın kokusunu anlatacak. Bu nedenle, inşallah 7 Ağustos sonrasında 1. Etap İhalesi ile birlikte projemiz hayata geçirilmeye başlayacak. Kemalpaşa Caddesi’nden başlayan çarşı girişi ile Kurşunlu Han’ın sonuna kadar olan bölüm 1. Etap olarak değerlendirilerek, inşası gerçekleştirilecek. En az 4 etap olarak planlanan projenin tamamı 3600 metreden oluşuyor. Bakanlığımızın da bu konuda bir sözü var. Antakya’yı, Açık Hava Müzesi, Açık Hava Alışveriş Merkezi haline getireceğiz.”
-YAPILMAMIŞ YOL KALMAYACAK-
Başkan Yılmaz Antakya Belediyesi hizmetleri hakkında ayrıntılı bilgiler aktardığı programda, şehir genelinde gerek teknik ve gerekse gönül belediyeciliği hizmetlerine aralıksız devam ettiklerini ifade etti. Başkan Yılmaz, özellikle asfaltlama çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade ettiği konuşmasında, bugüne dek ortalama 50 kilometrelik beton asfalt çalışmaları gerçekleştirdiklerini, şehrin ihtiyaç duyulan tüm noktalarında yol çalışmalarının sürdürüldüğünü ve 2021 yılı bitmeden Antakya’da alt yapısı tamamlanmış olan yerlerde yapılmamış yol kalmayacağını ifade etti.
Yol, kaldırım gibi çalışmaları belediyenin asli görevi olarak ifade eden Başkan Yılmaz, Antakya’da 2021 yılından sonra sosyal belediyeciliğin konuşulacağını, yol yapmayı hizmet olarak değil temel görev olarak gördüklerini, bu nedenle en kısa sürede bu çalışmaları tamamlayarak daha büyük projelere ev sahipliği yapmayı planladıklarını ifade etti.
Başkan Yılmaz, gençlere yönelik bilim merkezi, yüzme havuzu ve spor tesisleri inşaları konusunda da projelerinden bahsetti. -Cemil Yıldız-