YKS Tercihleri Devam Ediyor…

Peki, seçerken kazanmak istemez misiniz? Hatay’da, 5 Ağustos’a kadar sürecek YKS tercihleri konusunda kararını veren ya da o tercihleri konusunda tereddüt yaşayan binlerce genç var. Tercihler arasında ilk sırada yer alabilecek bazı bölümler ise gençlere şimdiden kazanmanın yolunu açmaya hazırlanıyor. “Hangi mühendislik bölümlerini seçerseniz, ayda 6 bin lira burs alabilirsiniz” ya da “Harita Mühendisliği seçeceklere […]

Peki, seçerken kazanmak istemez misiniz?

Hatay’da, 5 Ağustos’a kadar sürecek YKS tercihleri konusunda kararını veren ya da o tercihleri konusunda tereddüt yaşayan binlerce genç var. Tercihler arasında ilk sırada yer alabilecek bazı bölümler ise gençlere şimdiden kazanmanın yolunu açmaya hazırlanıyor. “Hangi mühendislik bölümlerini seçerseniz, ayda 6 bin lira burs alabilirsiniz” ya da “Harita Mühendisliği seçeceklere 3 bin 500 lira burs verildiğini” biliyor musunuz?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yetkililerinden alınan bilgiye göre, YÖK lisans destek burs süreci bu yıl da sürüyor.

YÖK, bu yıl, temel bilimler (fizik, kimya, biyoloji, matematik) programlarına ilk 15 tercihinde yer verecek ve ilgili programlara ilk 3 sırada yerleşen öğrencilere geri ödemesiz başarı bursu verecek. YÖK, Yapay Zeka Mühendisliği ile Yapay Zeka Ve Veri Mühendisliği lisans programlarını belli koşullarda seçecek öğrencilere de lisans destek bursu verme kararı aldı. Bu kapsamda, yapay zeka mühendisliği ile yapay zeka ve veri mühendisliği lisans programlarına ilk 15 tercihinde yer veren ve ilgili programa ilk 3 sırada yerleşen öğrencilere başarı bursu, bu yıldan itibaren ilk kez verilecek.

-AYDA 6 BİN LİRA-

Bunun yanında, YÖK ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın bir alt şirketi olan Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center arasında bu yıl imzalanan işbirliği protokolüyle, bu yıl ilk kez belli mühendislik bölümlerini seçecek öğrencilere burslar başlatılacak.

2022-2023 eğitim ve öğretim yılında TP-OTC tarafından hazırlanan yönergede yer alan ve YKS yerleştirme sonuçlarına göre belirlenen başarı sıralamaları arasında olup (alanlara göre ilk 2 bin veya ilk 10 bin), üniversitelerin bilgisayar mühendisliği, elektrik–elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği, kimya mühendisliği, makine mühendisliği ve metalürji ve malzeme mühendisliği programlarına yerleşip kayıt olan ve yönergede diğer belirlenen şartları taşıyan öğrencilere, aylık 6 bin lira eğitim bursu verilecek.

Buna ek olarak, YKS yerleştirme sonuçlarına göre belirlenen başarı sırası (ilk 25 bin) arasında olup, üniversitelerin petrol ve doğal gaz mühendisliği, jeofizik mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve çevre mühendisliği programlarına yerleşen ve kayıt olan ve yönergede diğer belirlenen şartları haiz öğrencilere TP-OTC tarafından 6 bin lira eğitim bursu verilecek.

-AYDA 3 BİN LİRA-

Ayrıca bu yıl ilk kez YKS kılavuzundaki yeni meslek alanı olarak belirlenen açık deniz servisleri ön lisans programını seçecek öğrenciler de pek çok avantajdan yararlanacak. Bu kapsamda, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulu’nda TP-OTC, YÖK iş birliği ile ilk kez 2022-2023 eğitim öğretim yılında açık deniz servisleri ön lisans programlarına TYT puanı ile öğrenci alınacak. “Açık deniz sondaj teknolojileri” ve “açık deniz tabanı uygulamaları teknolojisi” olmak üzere 2 farklı bölümde başlanacak eğitimlere, 30’ar öğrenci yerleştirilecek. 2022-2023 yılı eğitim öğretim yılında bu iki programa kayıt yaptıran tüm öğrenciler için eğitim süresince, her yıl için 12 ay boyunca kesintisiz burs verilecek. Burs tutarı, 2022-2023 eğitim öğretim yılı için aylık 3 bin lira olarak belirlendi.

Öğrenciler, TP-OTC yönetimindeki sondaj platformlarında, kıyı lojistik merkezlerinde, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesinde staj yapacak. Ön lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler, TP-OTC işe alım koşullarını sağlaması halinde, işe alım süreçlerinde öncelikli değerlendirilecek.

-AYDA 3 BİN 500 LİRA-

YÖK ve TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) arasında imzalanan işbirliği protokolüyle, bu yıldan itibaren ilk kez, öğrencilere burs ve istihdam desteği sağlanacak.

Protokolle, harita veya geomatik mühendisliği bölümlerine ülke geneli ilk 30 bin başarı sıralaması içerisinde ve üniversite veya bölüm bazında ilk 4 tercih sıralaması ile yerleşen öğrencilere, lisans öğrenim hayatları boyunca karşılıksız olarak HKMO Başarı Bursu verilmeye başlanacak.

HKMO tarafından, YKS yerleştirme sonuçlarına göre 2022-2023 eğitim öğretim yılı için öğrencilere verilecek net burs miktarı ise aylık 3 bin 500 lira olacak. Burslar, her eğitim öğretim yılında, 9 ay süresince öğrencilere ödenecek.

Bursa hak kazanmak için öğrencilerin, YKS tercihlerinde; Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (Türkçe ve İngilizce), Karadeniz Teknik Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi başta olmak üzere üniversitelerin Harita ve Geomatik Mühendisliği Programlarından birine program bazında ilk 4 sıradan yerleşmiş olması şartı aranacak.

-ASGARİ ÜCRET KADAR-

YÖK ile İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında, üniversitelerde, YKS tercihlerinin ilk 5’inden en az birisinde maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği veya cevher hazırlama mühendisliği bölümlerini seçen ve ilk 65 binde yer alan, İstanbul ile Ankara’daki üniversitelerin ilgili bölümlerine yerleşen adaylardan ilk 50 binde yerleşen adaylara, net asgari ücret tutarı kadar ödeme yapılacak.

-İŞ GARANTİSİ-

2019-2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren, bütün öğrencilere, ilk 5 tercihinden en az birisinin tekstil mühendisliği veya deri mühendisliği olması şartıyla, YKS yerleştirme puanına göre burslar veriliyor.

Ayrıca, eğitim bursundan yararlanan öğrencilere, sektörde çalışma taahhüdü vermeleri halinde Tekstil İhracatçı Birlikleri, Hazır Giyim İhracatçıları Birlikleri, Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birlikleri ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası tarafından, tekstil veya deri sektöründe faaliyet gösteren firmalarda en az 5 yıl iş garantisi verilecek.

-Haber/Tamer Yazar-

Exit mobile version