YKS’de 84 bölüm tercih bile edilmedi

Bu yıl Türkiye genelinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) tam 2 milyon 995 bin 638 üniversite adayı ter döktü. Toplam 21 bin 783 program için yapılan 24 milyon 277 bin 711 tercih, aday başına ortalama 13 tercihin gerçekleştiği bir süreci yansıtıyor. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’ın yaptığı analize göre, iki yıllık bölümlerde açık öğretim programları adeta […]

Bu yıl Türkiye genelinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) tam 2 milyon 995 bin 638 üniversite adayı ter döktü. Toplam 21 bin 783 program için yapılan 24 milyon 277 bin 711 tercih, aday başına ortalama 13 tercihin gerçekleştiği bir süreci yansıtıyor.
Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’ın yaptığı analize göre, iki yıllık bölümlerde açık öğretim programları adeta talep patlaması yaşadı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümü 164 bin 410 adayın tercih listesinde ilk sırayı alarak dikkat çekti. İkinci sırada ise Erzurum Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi aynı bölümle yer aldı.
Yine Ünsal’ın analizine göre, örgün öğretimde iki yıllık bölümler arasında Kütahya Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Uzmanlığı bölümü en çok tercih edilen program oldu. Bu bölüm, 19 bin 251 tercih ile dikkat çekerken, yeni açılan siber güvenlik bölümleri de öğrencilerin ilgisini çekti. İstanbul Teknik Üniversitesi’ni 17 bin 200, Ankara Üniversitesi’ni ise 16 bin 141 öğrenci tercih etti.
YKS’de ilk 50 binde yer alan adayların 351 bin 703 kez tercih ettiği tıp fakülteleriyle mühendislik bölümleri arasında sıralamada bilgisayar ve yazılım mühendislikleri öne çıktı. Öğretmenlik bölümlerine olan talep de yüksek olurken, özel eğitim öğretmenliği en çok tercih edilen öğretmenlik bölümü oldu.
Ancak, toplamda 84 bölümde hiçbir adayın tercih yapmamış olması dikkat çeken bir diğer detay. Genellikle devlet üniversitelerinin Uluslararası Ortak Lisans Programları kapsamında yürütülen bu programların Türkiye dışındaki ülkelerle işbirliği içinde olduğu belirtiliyor.
Deprem bölgelerinde yer alan üniversitelerin yükselişi de sürpriz olmadı. Gaziantep Üniversitesi Hemşirelik bölümü, 9 bin 543 tercihle öne çıkarken, İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği İngilizce programı ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp bölümü de öğrencilerin dikkatini çekti.
Devlet üniversitelerinde ücretli olmayan programlar arasında en az tercih alan bölümler ise dikkat çekici. Kafkas Üniversitesi Gıda Mühendisliği ve Biyomühendislik gibi programlar sadece birkaç adayın tercih ettiği bölümler arasında yer aldı. (Adil Yeşildağ)

Exit mobile version