Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yoksulluk İnsan Hakları İhlalidir

Milletvekili Şahin, yoksulluktan, günümüz dünyasında en çok çocukların etkilendiğini söyledi

Milletvekili Şahin, yoksulluktan, günümüz dünyasında en çok çocukların etkilendiğini söyledi ve konuyla ilgili önergeyi meclis başkanlığına sundu

      CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, bir grup milletvekiliyle birlikte meclis başkanlığına ilettiği önergede çocuk yoksulluğunu gündeme getirdi. Yoksulluğun küresel bir sorun, insan hakları ihlali olduğunu belirten Şahin, yoksulluktan, günümüz dünyasında en çok çocukların etkilendiğini söyledi.

      Çocuklarda yoksulluğun etkilerinin yetişkinlerden oldukça farklı şekillerde ortaya çıktığını, geri dönüşü mümkün olmayan, hasar bırakan yoksulluk vakalarında, çocuk yoksulluğunun etkilerinin sadece çocuklukta sınırlı kalmayıp çocukların gelecekteki yaşamlarını da olumsuz etkilediğini belirten Şahin, çocuk yoksulluğu konusuna önem verilmediği ve önlemler gecikmeksizin alınmadığı taktirde yoksul çocukların yaşadıkları çoklu hak ihlallerinin arttığını, yetişkinler haline geldiklerinde yıkıcı etkileri olan sorunlarla karşılaştığını, beslenme hakkından yoksun bırakılmış çocukların temel ihtiyaçları giderilmediğinde sağlıklı bir topluma erişmenin de mümkün olmadığını bildirdi. Şahin, çocuk yoksulluğu konusunda öncelikle ulusal veri politikasına ihtiyaç duyulduğu, tespitlerin ardından acilen önlemler alınması gerektiğini de bildirdi.  

Her 10 çocuktan 1’i aşırı yoksul …

      UNİCEF tarafından Covid-19 pandemisi öncesi yapılan araştırmada; dünya genelinde 356 milyon çocuğun günlük 1.90 doların altından bir gelirle hayatta kalmaya çalıştığı tespit edilmiştir. Salgının etkileri ile birlikte bu sayının artacağı, çocukların yetişkinlerden iki kat fazla yoksulluk yaşama riskleri bulunduğu da tespitler arasındadır. UNİCEF’in ‘dünya Çocuklarının durumu’ raporuna göre ise ‘yoksulluğun pençeleri bir aileye uzandığından, bundan en çok etkilenen, en çok zarar görenler, yaşama, gelişme ve büyüme hakları riske atılanlar, o ailenin en küçük üyeleridir. Günümüzde gelişmekte olan ülkelerde doğan her 10 çocuktan dördü aşırı yoksulluk içindeki bir dünyaya gelmektedir. Çocuk haklarının yaygın bir biçimde ihlali de temelde gene yoksullukta kaynaklanmaktadır.’

Her dört çocuktan birinin kilosu çok düşük …

      Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan güncel işgücü araştırmasına göre; ekonomik faaliyette çalışan çocuk sayısının 720 bin olduğunu belirten Şahin, önergede şunlara yer verdi: “Çalışan çocukların yüzde 15.9’unu 12-14 yaşındaki, yüzde 4.4’ünü 5-11 yaş grubundaki çocuklar oluşturmaktadır. Cinsiyete göre çalışan çocuklar incelendiğinde aynı araştırmaya göre çalışan çocukların yüzde 70.6’sını erkek, yüzde 29.4’ünü ise kız çocukları oluşturmaktadır. Çalışan çocukların çalışma nedenlerine bakıldığında ise ‘hane halkının ekonomik faaliyetine yardımcı olmak’ gerekçesi yüzde 35.9 ile ilk sırayı almıştır. Çalışan çocukların yüzde 66.0’ı düzenli işyerinde, yüzde 30.4’ü tarla-bahçede, yüzde 3.0’ı seyyar sabit olmayan işyeri veya Pazar yerinde, yüzde 0.5’i ise evlerde çalışmaktadır.

      Türk Aile Hekimleri Dergisinde yayımlanan ve hekimler tarafından yapılan çalışmaya göre, her dört çocuktan birinin kilosu çok düşüktür. Çocuklarda gözlenen bir diğer tehlike ise potansiyel kalp hastalığıdır. Kız çocuklarının yüzde 85’inin, oğlan çocuklarının ise yüzde 68’inin kansızlıkla mücadele ettiğine dikkat çekilen çalışmada Avrupa’da bu oranın yalnızca yüzde 18 olduğu belirtilmektedir.

Çocuklar eve gelir getiriyor …

      Derin yoksulluk Ağı tarafından hazırlanan ‘Türkiye’de Çocuk Yoksulluğu’ raporundaki verilere göre; hanelerin yüzde 13’ünde çocuklar çalışmakta iken bu hanelerin yüzde 6’sında eve sadece çocuklar gelir getirmektedir. Yine aynı rapora göre, yoksulluk koşulları altında yaşayan hanelerin yüzde 57.8’inden çocuklar uzaktan eğitime devam edemezken, araştırma sırasında görüşülen ailelerin yüzde 85’inin yeterli besine ulaşamadığı, yüzde 74’ünün bebek maması ve bezi alamadığı veya zorlandığı, yüzde 21’inin hiç alamadığı, hanelerin yüzde 38.7’sinde her gün öğün atlandığı görülmüştür. Araştırmada görüşülen ve günlük işlerde çalışarak geçimini sağlayan ailelerin yüzde 10’u baraka/çadır koşullarında yaşamaktadır. Görüşme yapılan hanelerin yüzde 38.8’i evini kaybetme riskiyle karşı karşıyadır. Ekonomik buhranla birlikte artan çocuk hakları ihlallerinde olan yoksulluk, aileden çocuklara devredilen bir miras, kısırdöngü olmaktan çıkarılmalıdır.”

Çocuk yoksulluğunun önüne geçilmeli …

      Milletvekili Şahin, önergesinin sonunda şunlara değindi: “Çocuk yoksulluğunun sebeplerinin araştırılarak kısa vadede çözüm geliştirebilmek amacıyla uygulanacak yöntemlerin belirlenmesi, çocukların yoksulluk yaşamamaları ve yoksulluk döngüsünün kırılması için alınması gereken önlemlerin tespiti, derin yoksulluk yaşayan çocukların tespiti amacıyla geniş çaplı bir araştırma yapılarak gelecekte yoksulluğun tespiti için kolaylaştırıcı sistemlerin belirlenmesi, halihazırda yoksulluk yaşadığı bilinen çocukların Anayasal haklarına erişimlerinin sağlanması, yapılacak çalışmalar neticesinde, tespit edilen sorun alanlarına yönelik geliştirilecek çözüm önerilerinin en etkin şekilde uygulanmasının sağlanması hedefi ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesi ve çocuk yoksulluğunun önüne geçebilmek için gerekli mevzuat değişikliklerinin belirlenebilmesi amacı ile meclis araştırması açılmalı.”

      Mehmet ÖZGÜN