Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yöresel bir lezzet yok olacak!

Lütfen Gereğini Yapın Coğrafi İşareti alınan yöresel ürünlerin sayısına yenilerinin

Lütfen Gereğini Yapın

Coğrafi İşareti alınan yöresel ürünlerin sayısına yenilerinin eklendiği Hatay’da domates ve biber salçasında devam eden tartışmayı TBMM gündemine taşıyan isim, CHP’li Vekil Serkan Topal oldu.

“Her yıl ağustos ayında Reyhanlı güneşinde olgunlaşan ve kızaran domatesler toplanır. Yıkanıp dörde bölündükten sonra soğan çuvallarına doldurulur. Yatay hazırlanan bir düzenek kurulur. Plastik çizmeler giyen kadınlar üzüm ezer gibi domatesleri ezerler. Çıkan domates suyu bakır kazanlara doldurulur ve meşe ağacı odunu kullanılarak kıvamı koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Domates suyu koyu kıvama gelince tuzu eklenir ve kurutulmak üzere nemini alması için güneşe serilir. Rengi koyu kırmızı olunca ve kıvamı macun haline gelince domates salçası hazır hale gelir.”
Hatay Gastronomi kimliği içinde önemli bir yer tutan domates salçası için paylaşılan kurumsal bilginin kaynağı, Hatay Büyükşehir Belediyesi. Ancak domates salçası kadar biber salçası da önemlidir, Hatay coğrafyasının zengin yöresel mutfağında.
Buna dair verilen bilgi ise şöyle:
“Ağustos ayında toplanan, güneşte iyice kızaran biberler; yıkanır, sapları koparılır, ortadan ikiye bölünerek iç damarları ve çekirdekleri ayıklanır. Kurutulmak üzere güneşe serilir. Güneşte toplanan biberler, güzelce temizlenip ayıklanır ve kesildikten sonra 2 gün boyunca güneşte kurutulur. Ağustos sonu ve Eylül ayı başına denk gelen bu dönemdeki hava sıcaklığına, biber sıcakları denir. Bu aralıkta, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkından dolayı biberler çıtır çıtır olur, iyice suyunu çeker ve çok iyi kurur. Kuruyan biberler, önce geniş ağızlı öğütücülerde, sonra ince ağızlı öğütücülerde çekilerek tuzlanır ve tekrar bakır tepsilerde güneşe serilir. Tamemen nemi alınan biber, artık biber salçası halini almıştır. Hatay’da biber salçası yapımı için pinçevlik cinsi biber kullanılır. Bu biber çok etli, az damarlı, silindir şeklinde, uzunluğu 22-27 cm olan salçalık bir biber çeşididir. Salça verimi çok yüksektir, çekirdeği azdır.”
-GÜNDEMDE!-
Eldeki lezzet hikâyesinin devamı için konuyu TBMM Genel Kurulu gündemine taşıyan isim ise CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal oldu. Binlerce kişinin istihdam edildiği sektörde son dönemde getirilen bazı değişikliklere işaret eden Topal, şunları söyledi:
“Seçim bölgem Hatay ilinde geleneksel yöntemlerle üretilen ve dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilen, ülkemize hem ekonomik girdi sağlayan hem de tanıtımını yapan, domates ve biber salçamız var.
Bu konuyla ilgili Hatay’da, 20’si küçük 55 tane fabrika bulunmaktadır. Yıllık 200 bin ton kapasite var. 6 bin kişinin istihdam edildiği tesislere 1.800 çiftçimiz ürün vermektedir. 6.500 aile, bu sektörden ekmek yemektedir.
2017’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi’ne göre, bu yöresel ürünlerde koruyucu oranı düşürüldü. Tarım ve Orman Bakanlığı’na ve Sağlık Bakanlığı’na sesleniyorum… Bu oranları, raf ömürlerini de düşünerek tekrar gözden geçirin. Aksi halde, bu yöresel lezzet yok olacağı gibi, binlerce insan da işsiz kalacak, ciddi ekonomik kayba neden olacaktır. Lütfen gereğini yapınız.” -Tamer Yazar-