Maskeli ve Sosyal Mesafeli turizm olgusunda, sürecin belki de en fazla ilgi görecek aktivitelerinden biri olan yamaç paraşütü için Türkiye’nin önemli destinasyonları hazırlıklarını sürdürürken, gözler, Samandağ ve İskenderun’da. Gökyüzünde kuşlar gibi uçmak isteyen ve 20-30 dakika sürecek bambaşka bir heyecanla manzaranın keyfini çıkartmak isteyenler için, ne kadar hazırız?
Hatay’ı, Türkiye’de “yamaç paraşütü spor merkezi” haline getirme çalışmalarında bir takım adımlar atılsa da, gelinen nokta, hem sektörel olarak hem de bu sporun meraklıları için henüz istenen yerde değil. Oysaki bilinen destinasyonlarda şimdiden hazırlıklar başladı.
Yamaç paraşütü tutkunlarının en çok tercih ettiği yerler arasında bulunan, ancak Kovid-19 tedbirleri nedeniyle sessizliğe bürünen Tekirdağ’ın Uçmakdere mevkisi, bunlardan biri.
Ganos Dağları’nın, yeşili ve Marmara Denizi’nin mavisi eşliğinde uçuş yapacak ekstrem spor tutkunlarını bekleyen adres için konuşan isim, Tekirdağ Yamaç Paraşüt Kulübü Başkanı Sadri Özel oldu. Salgına karşı tüm tedbirleri aldıklarını söyleyen Özel, “Evde kalmaktan sıkılanları ve yamaç paraşütü tutkunlarını Uçmakdere’ye bekliyoruz” çağrısı yaptı.
Peki, son dönem Hatay Valiliği’nin de gündemine giren Hatay’daki pistler mi?
-ÇEVLİK PİSTİ-
Hatay ilinin Samandağ ilçesine bağlı Kapısuyu Mahallesi’ndeki tepelerin (450 metre) doruklarından deneyimli pilot eşliğinde kalkış yapılıp, Çevlik Liman üstünde uçuş gerçekleştirildikten sonra, dünyanın en uzun ikinci kumsalı olan Çevlik Plajı’na iniş planlanmaktadır. Ortalama uçuş süresi, hava koşullarına göre 20-25 dakikadır.
-MEYDAN PİSTİ-
Hatay Samandağ’da bulunan Kel Dağı eteklerinden (400 metre) kalkış yapılıp, Altınkoy Tatil Sitesi Ve Asi Nehri’nin denize döküldüğü havza üzerinde uçuş gerçekleştirildikten sonra, plaja iniş yapılmaktadır. Ortalama uçuş süresi, hava koşullarına göre 20 dakikadır. Asi Nehri’nin ve Akdeniz’in güzelliğini farklı bir heyecan ile görmek için bu pist tercih edilmektedir.
-İSKENDERUN PİSTİ-
Hatay ilinin İskenderun ilçesinin güney doğusunda bulunan Amonos Dağlarının zirvelerinden (1200 metre) kalkış yapılıp, şehir üzerinde uçuş yapıldıktan sonra, merkezdeki geniş alanlardan olan Anıt Alanı’na iniş yapılmaktadır. Ortalama uçuş süresi 30 dakikadır. Tamer Yazar