Bugün sizlerle birlikte anayasamızın bazı maddeleri ile ilgili geçmişten bugüne devam eden bazı kuralları hatırlatmak istiyoruz.
Genç Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan bu yana dört anayasa yürürlüğe konulmuştur.
Bunlar:
1921 teşkilat-ı esasiye kanunu.
1924 anayasası
1961 anayasası
1982 anayasası
Böylece Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana 4 anayasa yürürlüğe konulmuş ve bu anayasanın emredici hükümleri doğrultusunda da, ülkemiz adım adım demokrasinin tüm kurum ve kurallarının uygulanacağı bir rejime geçiş yapmıştır.
İşte bu aşama içerisinde, her 4 anayasada da değişmeyen bazı hükümler vardır. Bunlar arasında hâkimiyetin kayıtsız şartsız millette olduğu ilkesi de bulunmaktadır.
Bu ilkenin önceki anayasalarımızda ne şekilde yer aldığına şöyle bir bakalım.
1921 teşkilat-ı esasiye kanununun 1.maddesi: (Hakimiyet bila kaydü şart milletindir der ve devam eder: İdare usulü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına müstenittir).
Böylece 20.01.1921 tarihinde kabul edilen ilk Cumhuriyet anayasasında, hâkimiyetin kayıtsız şartsız millette olduğu ve onun tarafından bu hakkın usulüne uygun olarak kullanılacağı ön görülmektedir.
İkinci anayasa 1924 anayasası olarak tarih sayfalarında kendini gösterir. Bu anayasasın da 3.maddesi: (Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir) der ve anayasanın 4. maddesinde de (bu hakkın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kullanılacağı hükmü) yer alır.
1961 anayasasının 4. maddesi ise: (Egemenlik; kayıtsız şartsız Türk milletinindir. Millet, egemenliğini, anayasanın koyduğu esaslara göre yetkili organ eli ile kullanır.
Egemenliğin kullanılması, hiçbir suretle belli bir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiç kimse veya organ, kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz) hükümlerini içerir.
Gelelim yürürlükte olan anayasamıza. 1982 Anayasasının 6. maddesi:
(Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir.
Türk milleti, egemenliğini, anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eli ile kullanır.
Egemenliğin kullanılması, hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ, kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz) hükümlerini içerir..
Görüldüğü üzere cumhuriyetimizin ilk anayasasından, yürürlükte olan son anayasasına kadar, hepsinde egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğu ilkesi benimsenmiş ve bu hakkın kullanılmasının da hiçbir kimseye, zümreye veya sınıfa bırakılamayacağı net bir şekilde belirtilmiştir.
Böylece anayasalarımızdaki bir hükmü ve hakkı bir kez daha hatırlamış ve hep birlikte bu hakkın hiçbir şekilde bir kişiye, zümreye veya sınıfa devredilemeyeceğini anlamış olduk.
Bu konuda ayrıca hiçbir görüş bildirmeye, hiçbir yorum yapmaya gerek görmüyoruz ve sadece anayasanın hükümlerini yorumsuz bir şekilde hatırlatmakta yarar görüyoruz…
YORUMLAR