Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Stratejisi Açıklandı

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türk bilim insanlarının

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türk bilim insanlarının dünya çapındaki etkisini artırmayı hedefleyen “Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi”ni açıkladı. Türkiye, yükseköğretimde uluslararası cazibe merkezi olmayı hedefliyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 2024-2028 yıllarını kapsayan Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’ni açıkladı. Özvar, yaptığı yazılı açıklamada, Türk yükseköğretimini uluslararası düzeyde akademisyen, öğrenci ve idari personel hareketliliği ile etkileşiminin odak noktasına taşıma hedefinde olduklarını belirtti. Belgeyle birlikte Türkiye’nin eğitim alanındaki küresel rolü daha da güçlendirilecek.

Bilim Vatan’ı Oluşturulacak

Özvar, açıklamasında, Türk bilim insanlarının dünya çapındaki envanterini hazırlayarak, bu verilerle Bilim Vatan’ı oluşturacaklarını duyurdu. Bu bilimsel ağın sınırlarının, Türk bilim insanlarının dünyadaki bilimsel çalışmalar ile şekilleneceğini vurguladı. Özvar, “Türk bilim insanlarının bağlarını güçlendirerek büyük bir güç birliği oluşturulacak.” dedi.

Türk Üniversitelerinin Yurt Dışında Kampüs Açması Teşvik Edilecek

Yükseköğretimde uluslararasılaşma stratejisinin bir parçası olarak, Türk üniversitelerinin yurt dışında kampüsler, fakülteler ve programlar açmaları teşvik edilecek. Bu amaçla Azerbaycan ve Özbekistan’ın ardından, Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika gibi bölgelerde de Türk üniversitelerinin kampüsleri kurulacak. Özellikle yüksek teknoloji, mühendislik, tıp ve fen bilimleri gibi stratejik alanlarda uzmanlaşmış uluslararası mezunların Türkiye’ye kazandırılması hedefleniyor.

Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı Güçlendirilecek

Özvar, ayrıca Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı’nın güçlendirileceğini belirtti. Bu kapsamda, Türkiye’nin uluslararası öğrenci sayısının 500 bini aşması hedefleniyor. Böylece, ülkemizin uluslararası öğrenci küresel payı yüzde 6,25’e çıkarılacak. Uluslararası saygın bilim insanlarının, Türk üniversitelerinde kısa ve uzun süreli çalışmalar yapmaları için teşviklerin artırılacağı da vurgulandı.

Uluslararası Öğrenciler İçin Yeni Düzenlemeler

YÖK Başkanı Özvar, akademisyenlerin yurt dışında seçkin üniversite ve araştırma merkezlerinde çalışmalarını teşvik etmek amacıyla yurt dışı araştırma bursu programlarını devreye alacaklarını belirtti. Ayrıca, uluslararası öğrencilerin Türkiye’ye gelişini sağlayan eğitim ve danışmanlık şirketlerine yönelik hukuki ve idari düzenlemelerin yapılacağını duyurdu.

Türkiye, Uluslararası Öğrencilerde 8. Sırada

Türkiye, Avrupa’nın en fazla uluslararası öğrencisi olan ülkesi olma özelliğini taşıyor. YÖK’ün verilerine göre, Türkiye, 350 bin uluslararası öğrenci ile dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip 8’inci ülke konumunda. Strateji belgesi ile, TR-YÖS sınavının uluslararası düzeyde tanınan bir sınav haline getirilmesi amaçlanıyor.