Yusuf Uzun gündeme taşıdı…

Lütfi Kaşıkçı da TBMM’ye… 12 Nisan 2022’de Antakya Gazetesi’ne verdiği röportajında, “Kime başvurduysam, kulaklarını tıkadı, hiç duymamış gibi yaptı” eleştirisini paylaşan Yusuf Uzun, yıllardır koruma altına alınması için uğraş verdiği Defne ilçesi Döver Mahallesi’ndeki su kaynağı için MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı’nın önerge verdiğini söyledi, bundan sonraki sürece işaret etti. 2050’ye kadar, dünyadaki su talebinin […]

Lütfi Kaşıkçı da TBMM’ye…

12 Nisan 2022’de Antakya Gazetesi’ne verdiği röportajında, “Kime başvurduysam, kulaklarını tıkadı, hiç duymamış gibi yaptı” eleştirisini paylaşan Yusuf Uzun, yıllardır koruma altına alınması için uğraş verdiği Defne ilçesi Döver Mahallesi’ndeki su kaynağı için MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı’nın önerge verdiğini söyledi, bundan sonraki sürece işaret etti.

2050’ye kadar, dünyadaki su talebinin yüzde 55 artış göstermesi bekleniyor. Buna karşılık, nüfus artışı ve küresel ısınma nedeniyle, tatlı su kaynakları giderek azalıyor. Peki, benzer su sorunlarını son yıllarda ciddi anlamda yaşayan Hatay’ın bu konudaki çözüm yöntemleri ne? Bu aşamada, var olan su kaynaklarını korumak için devreye aldığı önlemler ne? Artan nüfus, ama sınırlı kaynaklar açmazında, olası bir susuzluğu engellemek için beklettiği B Planı ne?

Soruların çok, cevapların az olduğu Hatay için bu sorunu 12 Nisan 2022’de gündeme taşıyan isim, Antakyalı Yüksek Mühendis Yusuf Uzun olmuştu. Uzun’un bu anlamda gündemine aldığı ve TBMM’ye kadar taşınmasını sağladığı adres ise yıllardır koruma altına alınması için uğraş verdiği Döver’deki su kaynağı!

-DÖVER TBMM’DE!-

Uzun’un gündemine almasıyla beraber, konu, Hatay Milletvekillerinin de gündemine girdi. Ancak bu konuda adım atan tek isim, MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı oldu. Defne ilçesi Döver Mahallesi’ndeki su kaynağının korunarak geleceğe taşınmasıyla ilgili olarak Kaşıkçı ile bir araya geldiğini, sorunu ve olası çözümleri konuştuğunu, Antakya Gazetesi ile gerçekleştirdiği röportajı da kendisine ilettiğini söyleyen Antakyalı Yüksek Mühendis Yusuf Uzun, konunun Kaşıkçı tarafından TBMM’ye taşınmasının önemli bir adım olduğunu söyledi ve bundan sonraki sürece, atılması gereken adımlara işaret etti.

-BAKAN’A SORULDU!-

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı’nın, Antakya Gazetesi’nde yayınlanan röportajın ardından, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergede şu ifadeler yer aldı:

“Su, canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. Nüfusun hızla artması, buna karşılık su kaynaklarının sabit kalması sebebiyle, su ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Hatay da özellikle yaz aylarında su sıkıntısı yaşayan illerimizin başında gelmektedir.

Hatay’da bulunan Harbiye Şelaleleri kaynak grubu, Antakya ve Defne ilçelerine içme ve kullanma suyu olarak kullanılmaktadır. Yıllık ortalama debisi 916/s ve yıllık bilanço değeri 55.1 hm3/yıl olarak belirlenmiştir. Aynı kaynak grubuna ait olduğu tespit edilen, ancak koruma kapsamı dışında tutulan, 3 km uzaklıktaki Döver Mahallesi’nde bulunan kaynak suyu ise etrafında gelişen yapılaşma nedeniyle kirlilik tehlikesiyle karşı karşıya bulunmaktadır.

Bu kapsamda; Döver Mahallesi’nde bulunan su kaynaklarının kalite ve miktar açısından korunması, bu kaynakların koruma ve kullanma dengesi içerisinde sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından gerekli tedbirlerin alınması ile ilgili bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır? Döver Mahallesi’nde bulunan kaynak suyu üzerinde, baraj ya da gölet yapılması planlanmakta mıdır?

-VALİLİK!-

ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunu, Antakyalı Yüksek Mühendis Yusuf Uzun tarafından defalarca gündeme taşınan, MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı’nın önergesiyle de Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilen Döver’deki su kaynağına ilişkin alınması gereken tedbirler ya da bu konuda geliştirilecek projeler noktasında yerel idarecilerin ya da Hatay Valiliği’nin devrede olup olmadığı bilinmiyor. Ancak beklenen ve istenen, Hatay gibi ciddi anlamda su sıkıntısı yaşayan bir kentin sahip olduğu bu su kaynağının hak ettiği değeri görmesi ve koruma alına alınması!

-DENİLEN NET!-

Konuyu, en ayrıntılı şekilde Antakya Gazetesi üzerinden Hatay gündemine taşıyan ve ardından Ankara’ya ulaşmasına da aracılık eden Yusuf Uzun’un o dönem ifade ettiği ise bugün için de geçerliliğini koruyan bir eleştiri olarak sahiplenilmeyi bekliyor!

“CİMER üzerinden Valiliğe çok acıklı bir yazı yazdım! ‘Sayın Vali, babanızın rahmeti için yetkilerinizi kullanarak bu konuya bir el atın, bu suyu kurtarın’ diye yazdım. Resmen, yalvararak yardım istedim. Yazı, Valilik’ten belediyeye yönlendirildi! Sonrasında, yine herhangi bir gelişme çıkmadı.”

Tamer Yazar

Exit mobile version