HTO; Okullar açılırken, 9 önemli kurala uyulmasını istedi
Hatay Tabip Odası (HTO), 6 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan okullardaki “yüz yüze eğitim” uygulaması öncesinde, çok önemli olarak tanımladığı 9 kurala uyum sağlanmasını istedi. HTO açıklamasında, kurallara uyulması durumunda, yüz yüze eğitimde devamlılık sağlanabilecek.
Hatay Tabip Odası açıklanmasında, Kovid-19 pandemisinin yaklaşık bir buçuk yıldır tüm dünyayı etkisi altına aldığı, pandeminin ilk dönemindeki belirsizlikler giderildikten sonra, tüm dünyada ve ülkemizde önlemler ile kısmi düzenlemeler sürecine gidildiği ve bu süreçte birçok ülkede uygulanabilmesine rağmen, ülkemizde ne yazık ki kesintisiz yüz yüze eğitime geçilemediği hatırlatıldı.
Hatay Tabip Odası Yönetimi adına Başkan Dr. Sadık Nazik imzalı açıklamada şöyle denildi:
“Okulların açılması için gerekli önlemler alınmak koşuluyla, vaka sayılarının belirli bir düzeye gelmesi ya da aşılama oranlarının artması beklenmemelidir. Ülkemizdeki 18 milyon çocuk ve gencin (üniversitelerle birlikte 24 milyon) bir buçuk senedir düzenli eğitime erişemediği gerçeğiyle, Eylül 2021’de, okulların, tüm kademeleriyle ve mümkün olan en fazla gün yüz yüze eğitime açılması, eğitim dönemi boyunca açık tutulması elzemdir. Eylül ayında okullarda başlayacak yüz yüze eğitimin devamlılığının sağlanması için gerekli tüm önlemlerin alınmasının, Sağlık Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın yükümlülüğünde olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz.
Yüz yüze eğitimin bir buçuk senedir kaldırılmış olması; çocuklara, gençlere, kadınlara ve kırılgan gruplara büyük zarar vermiştir. Çocukların ve gençlerin zihinsel, sosyal ve bedensel gelişimlerinde geri dönüşü olmayan kayıplar yaşanmıştır. Pandemi sürecinde yapılan çalışmalara göre, çocuklarda ve ergenlerde endişe, depresyon, sinirlilik, dikkat dağınıklığı ve kendine zarar verme davranışlarında artışlar görülmüştür. İnternet bağımlılığı, kaçınılmaz internet ve ekran kullanımı nedeniyle daha da artmıştır.
Fiziksel gelişimleri de etkilenen çocukların, hareketsizliğe bağlı kas ve kemik kayıpları olmuştur. Obezite ve yarattığı metabolik hastalıklar, her geçen gün daha fazla çocuk ve genci etkilemekte ve ileriye yönelik ciddi sağlık sorunlarına zemin oluşturmaktadır. Okul dışında çocukların katılım gösterdikleri sportif ve sanatsal uğraşıları içeren kurslar ve atölyeler de kapandığı için çocuklar, sadece ekran karşısında ders bekleyen bir konumda kalmışlardır.
Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın birlikte hareket ederek; öğretmenleri, okul idari personel ve çalışanlarını, kantin ve yemekhane çalışanlarını, servis şoför ve çalışanlarını ve velileri hızla sürecin bileşeni kılarak aşılamaya teşvik etmesi, aşıyla ilgili tereddütleri gidermesi gereklidir.”
Hatay, Tabip Odası açıklamasında, yüz yüze eğitimde süreklilik için 9 önemli kurala mutlaka uyulması gerektiği hatırlatıldı. HTO açıklamasında, bu önemli 9 kural şöyle sıralandı:
1) Havalandırma. Pandemi boyunca en azından pencereleri ve kapıları karşılıklı açarak, hava akımını sağlayacak şekilde sınıflar ve öğretmenler odası derste en az 20 dakikada bir 5 dakika, teneffüste sürekli olacak şekilde düzenli havalandırılmalıdır. Havalandırma ne kadar sık ve uzun yapılırsa bulaşma riski o kadar azalır. Penceresi açılmayan sınıflar pandemi boyunca kesinlikle derslik olarak kullanılmamalıdır.
2) Okuldaki tüm aşılı ve aşısız yetişkinler maske takmalıdır. Yüksek yayılımda olduğumuz şu günlerde de tüm öğrencilerin de maske takması gerekir. Yetişkinlerin maskeli olması öğrencilerden daha önemlidir, çünkü bulaşma en fazla yetişkinden olmaktadır.
3) Temaslı ya da hastalık belirtileri olan çocuk, öğretmen ve çalışanlar okula gelmemeli, test yaptırmalıdır. Hastalık belirtilerinden en yaygın olanları: Ateş (>38°), öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ya da solunum sıkıntısıdır. Test sonucu negatif geldiğinde okula gidilebilir.
4) Evde ateş (>38°) ya da solunum sıkıntısı olan biri varsa o zaman çocuk ya da okulda çalışan yetişkinin okula gitmemesi gerekir.
5) Eller düzenli ve sık sık sabunla yıkanmalıdır.
6) Yeme içme süreleri kısa tutulmalı, mümkünse 1,5 m mesafe tercih edilmelidir. İşyerlerinde olduğu gibi, yemekhaneler iyi havalandırılmalı, seyreltilerek kullanılmalıdır.
7) Kademeli giriş çıkış saatleri ile okula giriş çıkışlarda kalabalık önlenmelidir.
8) Yüksek yayılımda olduğumuz şu günlerde sınıf mevcutlarının 30’un altında tutulması gerekir. Bunun sağlanması için çok çeşitli yollar bulunmaktadır. Seyreltme için öğrencilerin eğitim günleri azaltılmamalıdır. Hedef tam zamanlı yüz yüze eğitim olmalıdır.
9) Okul servisleri pandemi şartlarına uygun hale getirilmeli ve denetlenmelidir.
Hatay Tabip Odası açıklamasının son bölümünde ise şöyle denildi:
“Ülkemizde siyasi iktidar, pandemi yönetiminde sorumluluktan kaçarak, şimdiye kadar okulları kapalı tutmuştur. Çocuklarımız ve gençlerimizin sağlığı, geleceği, ekonominin devamına kurban edilmiştir. Okullarımızın açık kalması için her kesim üzerine düşeni yapmalıdır. Unutmayalım ki, basit bilimsel önlemlerle okullar birçok ortamdan çok daha güvenlidir.” -Cemil Yıldız-