Araştırdık mı?
Dün Asi Nehri’nin Antakya kent merkezinden geçen kısmına dikkatle bakanlar, nehrin yatağına kadar inen su seviyesinin üzerindeki yüzlerce ölü balığı fark etti… Peki, ölümlerin nedeni ne, biliyor muyuz?
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, Asi Nehri’nde yaşanan son duruma ilişkin henüz bir açıklama yapmadı. Hatay Valiliği de… Peki, nehirde yaşanan balık ölümleri kimyasal bir sebepten mi kaynaklanıyor? Soruların ve ölü balıkların çokluğuna rağmen, amatör balıkçıların balık tutma telaşı ise sürüyor. Ölü balıklar arasından yukarıya çekilmeye devam edilen canlı balıkların geridekiler adına ne kadar risk taşıdığı mı? Bilinmiyor.
-NUMUNE ALINDI MI?-
Vatandaşlar, endişeyle izledikleri toplu balık ölümleri karşısında çalışma başlatıldı mı, merak ediyor. Çünkü neden yaşandığı belli olmayan balık ölümlerinin olduğu bölgelerden su numuneleri ve otopsi yapılmak üzere ölü balıklardan örnekler alınması gerekiyor. Bu arada balıkların yeni ölüp-ölmediği ya da ölü halde sürüklenip-sürüklenmedikleri bilinmiyor.
-ATIKLAR SEBEP Mİ?-
İddialar yerini henüz gerçeğe bırakmasa da, Asi Nehri’ne akan ya da akıtılan ve hatta karışan ve karıştırılan çok ciddi kimyasal atıkların bu tür ölümleri tetikleyebileceği ifade ediliyor. Zira Asi Nehri’ni birçok koldan beslemeye devam eden küçüklü-büyüklü su kaynaklarına farklı noktalardan bu tür atıkların karıştığı biliniyor. Peki, olası zehirli atıkların bu ölümlerdeki payı nedir?
Asıl soru ise başka… Asi Nehri’ni besleyen bu kollar ne kadar denetlenebiliyor? Bu su kaynaklarını kirletenlere karşı nasıl bir koruma önlemi hayata geçiriliyor? Tamer Yazar