Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Av. Nabi İNAL

Z Kuşağı…

Kamuoyu yoklamaları Cumhur ittifakı oylarının giderek aşağıya doğru yöneldiğini net bir şekilde gösteriyor.

Yine yapılan anketlere göre de AKP’nin oy oranının %30 lara kadar gerilediği, aynı şekilde AKP’ye destek veren MHP’nin de oy oranının giderek aşağı yöne hızla düştüğü doğrultusundadır.

Ancak yine kamuoyu yoklamalarına göre, muhalefet partilerinin oylarında önemli bir yükselişin olmadığı da anlaşılıyor.

Bu arada ana muhalefet partisi olan CHP’nin oy oranının %20 civarında olduğu ve yukarıya doğru çıkma eğilimini fazlaca göstermediği görülmektedir.

Kamuoyu yoklamalarında iktidar kanadının oylarının düşmesine rağmen, başta ana muhalefet partisi olmak üzere muhalefet kanadındaki partilerin oy oranlarının yukarıya doğru hızla çıkmaması büyük bir soru işareti olarak gündemdedir.

Yine özellikle 20 yaş dolaylarında olan gurubu oluşturan seçmenlerin, AKP ile onun destekçisi MHP’nin plan ve projelerini, yaptıkları uygulamaları, siyasi tutum ve davranışlarını tasvip etmedikleri ve bu nedenle de AKP ile MHP’ye oy vermeyi düşünmedikleri anlaşılmaktadır.

Z kuşağı olarak adlandırılan bu seçmen kesiminin, iktidar partisine oy vermeyeceklerini beyan ettikleri halde, muhalefet partilerine de oy vermeye fazlaca sıcak bakmadıklarını anketler ortaya koymaktadır.

Demek ki Z kuşağı ile bunlarla hemen hemen aynı görüşleri paylaşan bir önceki kuşak olan Y kuşağını oluşturan seçmenler, hem iktidardaki partiye oy vermiyorlar, hem de muhalefeti oluşturan partilere de fazlaca sıcak bakmıyorlar.

Bu nedenledir ki muhalefet partilerinin Z ve Y kuşaklarının neler istediğini, hangi sorunlara önem verdiklerini, hangi konuların çözümünü istediklerini, iktidar partilerinin hangi tutum ve davranışlarına karşı olduklarını iyice öğrenip, anlayıp buna göre kendilerine bir yol çizmeleri gerekir kanısındayız.

Çok partili yaşama girişimizden bu yana oluşan siyasi gelişmeleri incelersek, seçmenlerin görüşlerinin zaman zaman çok değiştiği, hele hele genç kuşağın beklentilerinin çok farklı olduğu anlaşılacaktır.

Elbette ki muhalefet kanadının söylemlerinin ve izlediği politikaların pek çoğuna genç kuşak olumlu bakmaktadır. Ancak onlara bu yetmemektedir.

Oylarını yeni bir muhalefet partisine kanalize edebilmeleri için, kendi beklentilerinin de karşılanacağı inancının bu kuşağa verilmesi gerekir.

Z ve Y kuşaklarına bu güven verilmediği takdirde, onların oylarının büyük kısmının kendilerine yönelmeyeceğini muhalefet partilerinin anlaması şarttır.

Eğer bu durum kabullenilmez ve özellikle Z kuşağının beklentileri göz ardı edilirse, bilinmelidir ki muhalefet kanadının oyları hiçbir zaman önemli oranda artmayacaktır.

Böyle olunca da iktidar olmanın avantajlarını da kullananların oyları %30’lara kadar gerilese bile, yine birinci parti olma durumlarını sürdürmeye devam edebileceklerdir.

Şu husus akıldan çıkartılmamalıdır: İktidar olabilmek için öncelikle birinci parti olabilme, yani sandıkta en çok oy alan parti olarak çıkma başarısını gösterebilmek gerekir.

Bunun yolu da Z kuşağına ve onun görüşlerine, kulak vermekten geçer.

Z kuşağının istekleri anlaşılır ve onlara beklentilerinin kendileri tarafından karşılanacağı inancı verilir ise, yapılacak ilk seçimde iktidar değişikliğinin olabileceği, muhalefet partilerinin başta CHP olmak üzere yönetim görevini devralabileceği hatırdan uzak tutulmamalıdır.

Bu nedenle iktidar olmak ve iktidarını sürdürmek isteyenler, Z kuşağını ihmal etmemeli, onların sesine kulak vermek suretiyle sandıktan başarılı çıkabilmenin yollarını arayıp bulmalıdır.

Bize göre önümüzdeki seçimlerde sandıktan başarılı çıkabilmenin anahtarlarından en önemlisi Z kuşağıdır.

Bu unutulmasın ve bu doğrultuda gereken yapılsın…

[email protected]

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER