Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zafer, Vatan, Azerin ve Bayraktar artık özgür…

Samandağ deniz sahilinde, kafatasları çatlak ve koma halinde bulunan, her

Samandağ deniz sahilinde, kafatasları çatlak ve koma halinde bulunan, her biri 40-50 kg ağırlığındaki CARETTA’lar, MKÜ Veteriner Fakültesi’nde ameliyat edildi, bakımları yapıldı, iyileştirildi ve denize bırakıldı.

Samandağ deniz sahilinde, kafatasları darbe almış şekilde, koma halinde bulunan, her biri 40-50 kg ağırlığındaki 4 caretta caretta, Hatay MKÜ Veteriner Fakültesi’nde uzun süren ameliyat ve tedavi sonrası iyileştirildi ve yeniden denize bırakıldı.
Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri tamamlanan ve Zafer, Vatan, Azerin, ve Bayraktar isimleri verilen, caretta caretta ve chelonia mydas türü deniz kaplumbağaları, artık özgür.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 7.Bölge Müdürlüğü ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) işbirliğinde düzenlenen etkinlikle, kaplumbağalar, Samandağ sahilinde özgürlüklerine kavuşturuldu.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve MKÜ DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, bu kaplumbağalardan 3’ünün caretta caretta, birinin ise chelonia mydas türü olduğunu belirtti.
Altuğ, 4 kaplumbağanın da, kafatası yaralanmaları nedeniyle Samandağ sahilinde bitkin ve koma halinde bulunarak, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü görevlileri tarafından tedavi merkezine getirildiğini ifade etti. 54 ve 42 kg ağırlığındaki iki carettanın erkek, 43 kg ağırlığında olanın ise dişi olduğunu söyleyen Altuğ, chelonia mydas türü kaplumbağanın ise 7.6 kg ağırlığında bir dişi olduğunu sözlerine ekledi. Altuğ, kaplumbağalara, 4-5 aylık yoğun bir tıbbi müdahale ve tedavi uygulandığını, ayrıca iki adet caretta carettanın beyin üzerindeki maddi kayıplı kırıklarının da inhalasyon anestezisi eşliğinde kranioplasti operasyonu ile sağlıklarına kavuşturduklarını bildirdi.
Deniz kaplumbağaların üreme dönemleri ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, şunları anlattı:
“Deniz kaplumbağaları, özellikle üreme dönemlerinde ve yaz aylarında bot travmaları, balık ağları ve olta iğne yaralanmaları gibi travmatik yaralanmalara maruz kalmaktalar ve ayrıca son yıllarda, Samandağ sahillerinde yumurtlamaya gelen dişi deniz kaplumbağaları, köpek saldırıları ile parçalanarak ölmektedirler. Bu nedenle, yuvalama alanlarında deniz kaplumbağalarını köpek saldırılarından korumak için yerel belediyelere büyük görevler düşmektedir.
Deniz kaplumbağalarına yönelik ilk yardım tedavi ve rehabilitasyon faaliyetleri, üniversite bünyesindeki Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKİYM) ve Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi olmak üzere, iki birim halinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7.Bölge Müdürlüğü ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi işbirliği ile yürütülmekte, tedavi sonrası deniz kaplumbağalarının yüzgeçlerine TR kodlu Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ait markalar takarak denize bırakmaktayız. Bugün bıraktığımız kaplumbağalarımıza da Azerbaycan’daki zafer kutlamalarının anısına Zafer, Vatan, Azerin ve Bayraktar isimlerini verdik ve mavi vatan Akdeniz’deki yaşam ortamlarına Samandağ sahilinden bıraktık.”
Etkinliğe; Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 7.Bölge Hatay Şube Müdürü Cüneyt Çağlar, Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKİYM) Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şubesi Kırıkhan Şefi Nuri Akın, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, Veteriner Fakültesi Öğretim elemanları M. Zeki Yılmaz Deveci ve Aykut Zerek ile Hatay Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Özel Kalemi Dilara Araç ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koruma görevliler katıldı. -Selvi Günay