Altınözü Kaymakamlığı, ilimize özgü olan ve dağlarda yetişen, ‘Kekik’ adıyla da bilinen Zahter’in ilaç sektörü ve sofralarımızda başta olmak üzere birçok alanda kullanıldığını kaydederek, “Zahter Festivali” düzenleme kararı aldı.
Altınözü, Kozkalesi, Kamberli, Yunushan ve Sofular Mahallerinde üretimi yapılan Zahter’i (Kekik) ülke genelinde tanıtmak, Altınözü’nün önemli tarım ürünlerinden biri olan Zahter’in önemine dikkat çekmek ve farkındalığı arttırmak amacıyla, 4-5 Mayıs tarihleri arasında Altınözü Kaymakamlığı ve Altınözü Belediyesi’nin organizasyonuyla “Zahter Festivali” düzenlenmesi kararı alındı. Bu yıl 1.’si düzenlenecek Altınözü Kozkalesi Zahter Festivali’nin planlanması ile ilgili toplantı önceki gün yapıldı.
Kaymakam Bülent Uygur başkanlığında yapılan toplantıya; Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Sefer Deviren, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tıbbi Bitkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Kaya, Hatay Gönülleri Konseyi Derneği Başkanı Tahir Dönmezer, Eczacı Çetin Aygüler, Kozkalesi Muhtarı Bilal Yalçın ve Zahter üreticileri katıldı.
-300 TONLUK ÜRETİM-
Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, Zahter Festivali ile ilgili şunları söyledi:
“Kozkalesi, Kamberli, Yunushan ve Sofular mahallerimizde, toplamda 1200 dekar alanda 300 ton zahter üretimi yapılmaktadır. İlçemizde düzenlemeyi düşündüğümüz Altınözü Kozkalesi Zahter Festivali ile amacımız, ilçemizi daha geniş çevrelere tanıtmak ve ilçemizin ekonomisine katkı sağlamaktır. Festivalin, ilçemizin doğal ve kültür değerlerinin tanıtımının yanı sıra, ekonomik yönden de gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Festival kapsamında, ilçemizdeki zahter üreticilerine yönelik; Zahter yetiştiriciliği, Zahterin ekonomisi, Zahterin Pazarlanması hakkında bir panel düzenlenecektir. Festival kapsamında, 15 Temmuz Milli İrade Parkı’nda stantların kurulması ve üreticilerin buradan satışlarını yapmasını amaçlamaktayız. Önemli olan, Hatay ve çevre illerimizden insanları buraya getirerek ilçemizin gelişmesine katkı sağlamaktır. Zahter denince akla Altınözü Kozkalesi Zahteri gelsin istiyoruz. İleriki günlerde bir Festival Komitesi oluşturarak, festival yol haritasının belirlenmesi için çalışmaları yapacağız.”
-EKONOMİYE KATKI-
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıbbi Bitkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Kaya’nın açıklamaları ve verdiği bilgiler de özetle şöyle: “Doğal ortamda kendiliğinden yetişen Zahter, her şeyden önce çok güçlü bir antioksidandır. Zahterin bize ait olduğunu, Altınözü ilçemizde yetiştirildiğini Türkiye’ye ve dünyaya anlatmalıyız. Zahterin farklı yöntemlerle işlenmesi ve korunması, konserve, salamura, kurutma toz halinde getirilmesiyle ürün çeşitliğinin arttırılması gerekmektedir. Bir diğer adı da dağ kekiği olan ve Altınözü ilçemizde yetiştirilen zahter, kendine has bir kokuya ve hoş kokulu bir lezzete sahiptir. Türkiye’de sadece bu tür kekiğin burada yetiştiğini ve bilimsel açıdan diğer kekik çeşitlerine göre daha güçlü antioksidan etkisinin olduğunu tanıtmalıyız. Zahterle ile ilgili ürün ve pazar çeşitliliğini artırmamız gerekmektedir. Altınözü Kozkalesi Zahter Festivali yapılmasıyla bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır. Festival kapsamında üreticilerimize eğitimler verilecektir. Yaş sebze ve meyve ihracatçıları davet edilerek üreticilerimizle buluşturulacaktır.” –Cemil Yıldız-