Yalnızca çalışırken ölmek istemiyorlar!
3. Havalimanı inşaatındaki olumsuz çalışma koşullarına karşı protesto eyleminde bulunan ve talep listesi sunan işçilerinin Cuma günü başlattığı iş bırakma eylemi sonrasında yaşadıkları polis ve jandarma baskını yanı sıra, yaşanan gözaltı sürecini değerlendiren Hataylı Akademisyen-Hukukçu Neval Oğan Balkız’ın mesajı net oldu…
3. Havalimanı inşaatı ile gündeme bir kez daha gelen ‘işçi hakları’ ve ‘çalışma şartları’ konusunda bir değerlendirme yapan Hataylı Akademisyen-Hukukçu Neval Oğan Balkız, “Tüm işçileri, çalışanları köle gören, insan olma özelliklerinden sıyırıp adeta şey’leştiren bu sistemde, herkes, yine ve ısrarla ‘aynı gemide’ mi hala? 3. Havalimanı inşaat işçileri; çalışırken ölmeyeceklerini güvenceye alan, insana yaraşır, güvenli, sağlıklı çalışma koşulları için yürüyüş yaptı! Zam istemiyorlar, izin istemiyorlar. Yalnızca çalışırken ölmek istemiyorlar. İşçi ölümleri ve iş kazaları bitsin, önlem alınsın istiyorlar. Ücretleri zamanında ve tam ödensin, tahta kuruları ve bitlerden temizlenmiş hijyeni sağlanmış koşullarda uyku uyusunlar, yeterli miktarda ve temiz yemek yesinler, servis hizmeti düzenli şekilde verilsin istiyorlar” dedi.
-ŞARTLAR ZOR-
“İş, açıklanan tarihte bitirilsin diye, gece gündüz çok zor koşullarda çalıştırılan işçilerin bizzat elleriyle yazdıkları kağıttaki talepleri okuyun” diyen ve bu talepleri içeren kağıdı paylaşan Balkız, şöyle devam etti:
“Hangisi gereksiz bir istek olabilir ya da hangisi fazla? Polis ve jandarma, cop ve gaz ile müdahale ederek, 600’e yakın işçiyi ve sendika temsilcisini yaka paça tartaklayarak gözaltına aldı.
Dava, ekmek davası… Mücadele; emeğine yabancı kılınmadan, onun karşılığını alarak, insan onuruna yakışır koşullarda yaşamda kalmak ve yaşamı sürdürmek mücadelesi ! Fiziksel, biyolojik, psikososyal, kültürel yönleriyle ihtiyaçları karşılama, yaşanmakta olan kriz ile gittikçe daha da zor hale gelen, ihtiyaçları ve yaşam gereçlerini yeterli şekilde karşılama çabası!
Çalışma hakkı ve çalışma koşullarına ilişkin Anayasa’nın ilgili hükümleri ve Türkiye’ nin tarafı olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) sözleşmelerinin açık hükümleri ortada. Ancak bu koşullarda bunları hatırlatmak ne ifade ediyor? Halkın ekmeğine göz koyanlar karşısında, hatırlamaya değil, duyarlı olmaya ihtiyacı var. ‘Köle değiliz! Hain de değiliz. İşçiyiz, yalnızca hakkını isteyen işçi’ diyen kitlelere ve istemlerine karşı duyarlı olmaya…” -Tamer Yazar-