Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Av. Nabi İNAL

Zamanında gitmesini bilmek…

Almanya’da, Pazar günü yapılan seçimlerde aday olmayan Angela Merkel siyasete veda etti.

Merkel aday olmama ve yerini başkasına bırakma kararını aylar önce almıştı. Bu karar doğrultusunda da aday olmadı ve siyaset sahnesinden hiç olmazsa belli bir süre için çekilmesini bildi.

Angela Merkel Almanya başbakanı olarak görev yaptığı uzunca süre içerisinde, Almanya’nın kalkınmasını, ülkesinin, dünyanın sayılı devletleri arasında yer almasını ve böylece başarılı bir devlet adamı olmasının yol ve yöntemlerini kullandığı ve zamanında ayrılma kararını verdiği için de hayırla anıldı ve ayrılışı üzüntü ile karşılandı.

Siyaset sahnesinde rol alan ve görev üstlenenlerin atacakları adımlar doğru olur, yaptıkları kararlar olumlu sonuçlar verir ve ülkesi ile dünya barışı için hayırlı plan ve projeler üretmesini sağlayacak programlara sahip olursa, dünyada ismi unutulmayacak siyasiler arasında yer alır.

Bu nedenle siyaset sahnesinde rol ve görev alacakların bu kuralı unutmamaları gerekir.

Demokrasilerde yöneticilik görevini üstlenmelerin hatırdan uzak tutmamaları gereken bir kural vardır, o da görevin geçici olduğu ve her an seçmen tarafından geri alınabileceği hususudur.

Eğer bu kural unutulmaz ve kural doğrultusunda hareket edilir, buna göre programlar üretilerek uygulamaya konulursa, yöneten de, yönetilende huzurlu olur, mutlu olur.

Yine hatırdan uzak tutulmaması gereken bir husus vardır: Hiç kimse en doğruyu kendisinin bildiği ya da bilebileceği sanısına kapılmamalıdır. İşte Merkel de bu kural doğrultusunda hareket etmişti.

Her insanın yanılabileceği, düşündüğü bir fikrin aksinin de olabileceği hatırdan uzak tutulmamak gerekir.

Bu nedenledir ki demokrasilerde, tek adam yönetimi değil, karşılıklı fikir alışverişinin olduğu, bu konuda görüşmelerin yapıldığı bir meclisin varlığı unutulmamalıdır. Bu mecliste konu veya konular gündeme getirilir, tartışılır, çeşitli görüşler öne sürülür ve sonunda ortak aklın, ülke yararının ve dünya barışının gerektirdiği doğrultuda varılan kararlar uygulamaya konulur.

İşte geçtiğimiz Pazar günü adaylığını koymayarak politikaya veda eden Angela Merkel bu doğrultuda hareket etmiş ve demokrasinin kuralları içerisinde oluşan koalisyon hükümetlerinin başında görevler yapmak suretiyle, ülkesini başarıya götürmek için çaba göstermiştir.

Merkel gelmesini bildiği gibi gitmesini de bilmiştir.

Yine Merkel politikacılara örnek bir davranış içinde olmuştur. Bu davranış demokrasinin gereklerini yerine getirme şeklinde kendini göstermiştir.

Yönetenlerin hiçbir zaman devamlı olarak yönetim yetkisini üzerlerinde taşıyamayacağını, günü geldiğinde görevi bir başkasına devredeceği gerçeğini hatırlamış ve aynı zamanda tüm siyasilere bunu hatırlatmıştır.

Angela Merkel görevden ayrılırken, yeniden aday olmama kararını açıklarken, geride köşkler, saraylar, uçak filoları, koruma ordusu bırakan biri olarak anılmamış, aksine sadece ülkesinin ve dünya devletlerinin yararını düşünen biri olarak anılmaya başlamıştır. Halkı sıkıntı içinde iken kendisi ve etrafını lüks içinde yaşatmamıştır.

Angela Merkel hiçbir zaman tek adam olma hayaline kapılmamıştır.

Görev yaptığı sürece demokrasinin kuralları içerisinde hareket etmiş ve zamanı geldiğinde de çekilmesini bilmiştir.

Bu nedenle geldiği gibi gitmesini bilen Angela Merkel dünya siyaset tarihinde adı unutulmayacaklar arasında yer almıştır.

Geldiği gibi gitmesini bilen, koltuğu bırakmamak için çeşitli yollara başvurmayan , sahip olduğu koltuğu zamanında bırakma erdemliliğini gösteren Angela Merkel’e yeni yaşamında da sağlık, huzur ve mutluluk dilenirken, yaptığı çalışmalar nedeniylede kendisine teşekkür edilmektedir.

Güle güle Merkel…

[email protected]

SON HABERLER