Kum Zambağı, ilimizde sadece Samandağ-Meydan Deniz Sahilinde yetişiyor…
Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Kum Zambağı’nın yetiştiği adreslerden biri de Hatay’ın Samandağ ilçesi. Turizmciler ve doğaseverler, Kum Zambağı yetişen yerlerde bu özel bitkinin korunması ve plaja gelen misafirlerin bilgilendirilmesi için plajın birçok yerine uyarıcı levhalar konulması gerektiğine işaret ediyor.
Özellikle Temmuz-Ekim aylarında açan Kum Zambakları, akşam serinliğinde çevreye yaydığı kokusuyla da ilgi çekiyor. Sökülüp başka yerlere taşınması ve yurt dışına götürülmesi yasak olan Kum Zambağı, ilaç sanayiinde ve parfümeride kullanılıyor.
-FARKINDALIK YARATILMALI-
Dünyada nesli tükenmekte olan bitkiler arasında gösterilen, 2016 yılında Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan kum zambaklarının Hatay sahillerini süsleyen haline işaret eden uzmanların ifadesi ise şöyle:
“Kum Zambakları, tıbbi olarak kullanılması yanında, parfümeride, doğal aromatik kokusundan dolayı esans sanayiinde de kullanılmaktadır. Kum Zambakları, akşam üzeri aromatik bir koku yaymaktalar. Yasalarla korumadan ziyade, eğitimle ve Kum Zambaklarını tanıtarak, halkımızla koruma yolunun seçilmesi, cezadan daha fazla etkili olacaktır.”
-ALLAH’IN VERDİĞİ BİR LÜTUF-
Sahil şeridindeki betonlaşma, yazlık konaklar ve oteller sebebiyle tehdit altında olan, yaklaşık 40-45 cm uzunluğunda, beyaz çiçekli, bitki başına ortalama 3 ile 15 arasında çiçek açan bir bitki türü olan Kum Zambakları için konuşan Hataylı bir turizm rehberi de şunları söyledi:
“Kum zambaklarımız, genellikle Ağustos başlarında çıkar, Eylül sonu, Ekim başlarında havalar soğuduğu zaman kendiliğinden kaybolur. Çıkmasını da fark edemezsin, yok olmasını da fark edemezsin. Allah’ın verdiği bir lütuftur ve güzel bir şekilde koruma altında olması gerekir. Kendine ait bir aroması vardır. Sırf bunu gelip görmek, koklamak, bunların resimlerini çekmek, doğa harikasını seyretmek için Avrupa’dan binlerce insan ülkemize gelmektedir.” -Cemil Yıldız-