Peki, Nasıl Yapılmalı?
“Arabalardaki emniyet kemeri görevini, depremlerde bir bakıma, zemin iyileştirme uygulamaları üstlenir” tespitinde bulunan İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Örnek, “Problemli zeminlere yapı inşa edilmemelidir. Eğer, problemli zeminlere yapı inşası zorunlu veya kaçınılmaz ise, mutlaka zemin iyileştirilmelidir” dedi.
Son dönemde; Manisa, Ankara ve Elazığ bağlamında yaşanan depremler ve oluşan kayıplar, bir kez daha ‘alınması gereken önlemlerin neresindeyiz’ sorusunu gündeme taşıdı. Konuya ilişkin önemli tespitleri ülke kamuoyu ile paylaşmaya devam eden TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın son tespiti de buna dair.
“TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İnceleme Heyetinin gerçekleştirdiği ilk çalışmalar bir kez daha fay yasasının önemini ortaya koymuştur. 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısı ile Alınacak Tebirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanununun 2. Maddesinde gerçekleştirilecek değişiklik ile can ve mal güvenliğine ilişkin tedbirlerin alınabileceğine inanıyor, Fay Yasasının acilen hayata geçirilmesini talep ediyoruz.”
Konu, önceki gün İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) bünyesinde de tartışıldı, konu başlığı ise ‘zemin’ oldu. ‘Teknoloji Sohbetleri’ kapsamında, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Teknoloji Transfer Ofisi (İSTE-TTO) tarafından Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Zemin Etütleri ve Uygulamada Yenilikler” konulu oturuma ilgi ise yoğun oldu.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Teknoloji Transfer Ofisi’nin (İSTE-TTO) Teknoloji Sohbetleri programında konuşan İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Örnek, “zemin etütlerinin neden önemli olduğu ile kimler tarafından ve nasıl yapılması gerektiği” hakkında, güncel yönetmelikler ışığında ayrıntılı bilgiler sundu. Doç. Dr. Murat Örnek, zemin etüdü kavramı ve inşaat mühendisliğindeki uygulamalarını yürürlükteki yönetmelikler doğrultusunda ele alarak, katılımcılara deneyimlerini aktardı.
Konuşmasında; zemin ve zemin etüt çalışmalarının inşaat mühendisliği uygulamalarında oldukça önemli bir yer tuttuğunu belirten Doç. Dr. Murat Örnek, “zemin etütlerinin neden önemli olduğu, kimler tarafından ve nasıl yapılması gerektiği, zemin etütlerinden ne tür bilgiler elde edilebileceği, zemin inceleme yöntemleri, zemin ve temel etüt raporlarının nasıl hazırlanması” gerektiği konularına değindi.
-PROBLEMLİ ZEMİN!-
Doç. Dr. Murat Örnek, konuşmasının devamında şu uyarıları paylaştı:
“Problemli zeminlere yapı inşa edilmemelidir. Eğer problemli zeminlere yapı inşası zorunlu veya kaçınılmaz ise, mutlaka zemin iyileştirilmelidir. Bu süreçte de en uygun zemin iyileştirme tekniği uygulanmalıdır. İskenderun özelinde de, ‘sıvılaşma’ potansiyeli olan zeminler için aynı hassasiyetin gösterilmesi gereklidir. Deprem açısından riskli bir bölgede bulunan İskenderun ve çevresinde de zemin etütlerinin yapılmasına büyük özen gösterilmeli ve gerekiyorsa zemin
İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü, profesyonel zemin etüdü uygulama ve danışmanlık desteği vermekte olup, bu konudaki yetkinliklerini ve kapasitesini her geçen gün artırmakta ve deneyimlerini toplumla paylaşmaktadır.”
-MEVZUAT BİLGİSİ-
Programda ayrıca, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından, 18 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren ‘Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY)’ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 9 Mart 2019 tarihinde Resmi Gaze-te’de yayımlanan ve aynı tarihte yürürlüğe giren ‘Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Ra-por Formatına Dair Tebliğ’ ele alı-narak, katılımcılara mevzuatta yer alan uygulamalar hakkında gün-cel bilgiler verildi.
-Tamer Yazar-