Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zenginliğimiz Var!

Peki, pazarlayabiliyor muyuz? Ülkemizde

Peki, pazarlayabiliyor muyuz?

Ülkemizde bulunan yaklaşık 10000 bitki türünün 3300 kadarı endemik, Hatay da ise 2000’den fazla tespit edilen bitki türünden 300 kadarı endemik bitkiden oluşuyor.Eldeki zenginliğin ticari boyutu ise oldukça tartışmalı. Meclis’in gündemine taşınan konuyu Hatay da yakından izliyor. İzlerken de tek bir soruya cevap arıyor…

Ak Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ve 24 Milletvekilinin gündeme taşıdığı son başlık, Hatay’ı da yakından ilgilendiren, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ile ‘pazarlanması’ konusu oldu. Tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğinin korunmasında, üretiminde ve pazarlama-sında karşılaşılan sorunlar yanı sıra, bu konuda alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla verilen Meclis Araştırması Önergesi kabul edilirken, gözler, 300 endemik bitkiye ev sahipliği yapan Hatay’ın bu başlıkta yaşadığı sorunlara çevrildi.
Meclis Genel Kurulu’nda; tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğinin korunmasında, üretiminde ve pazarlanma-sında karşılaşılan sorunları çözmek amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına onay çıkarken, bu konuda konuşan isimlerden biri, AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu oldu. Türkoğlu, tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin sağlık başta olmak üzere birçok alanda kullanıldığını söylerken, bu konuda yürütülen çalışmalara işaret etti.
-HATAY DAHİL-
Konuşmasında bir Bakanlık projesinden bahseden ve projeye Hatay’ın da dahil olduğunu aktaran Hacı Bayram Türkoğlu, şunları söyledi:
“Ülkemizin mevcut toprak ve su kaynakları ile biyo çeşitlilik durumu dikkate alınarak; küresel rekabet gücümüzü artırmak, uluslararası piyasaların talep ettiği kalite ve özelliklerde ıtri tıbbi bitki üretimini sağlamak ve uluslararası pazarlarda biyolojik çeşitliğimizi avantaja dönüştürmek için, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nce Itri Ve Tıbbi Bitkiler İle Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi hazırlanmıştır. Projenin amacı; araştırma, yayım ve çiftçi bağının güçlendirilmesi, üretimin iç ve dış talebe uygun olarak geliştirilmesi, uluslararası piyasaların istediği kalite ve miktarda tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesi, kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması, üretim havzalarının oluşturulması, sektörel
işbirliğinin artırılması hedeflenmektedir.”
-DEFNE-
Proje ile beraber; Denizli’nin kekiği, Isparta’nın gülü ve lavantası, Karabük’ün safranı, Hatay’ın defnesi ve Ege’nin ada çayının dünya standartlarında üretilerek mamul ürünler şeklinde küresel pazarlara sunulacağını ifade eden Türkoğlu, şöyle devam etti:
“Projenin yürütüldüğü illere gelince… 2015 yılında 25 ilde başlatılan proje, 2016 yılında 35 ilde, 2017 yılında 37 ilde, 2018 yılında 38 ilde yürütülmektedir. İlerleyen yıllarda projenin 81 ilde uygu-lanması hedeflen-mektedir çünkü Türki-ye’miz dünya-nın en zengin florasına sahip, tıbbi ve aromatik bitkiler bakımında da deste başı bir ülkedir. Bunun da gerekliliğini, inşallah, zaman dilimi içerisinde bizim yerine getirmemiz lazım. 2018 yılında proje Ağrı, Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elâzığ, Eskişehir, Hakkâri, Hatay, Isparta, İzmir, Karabük, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Konya, Kütahya, Malatya, Muğla, Niğde, Samsun, Şanlıurfa, Uşak, Tokat, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli ve Van illerinde yürütülmektedir. İlerleyen zaman diliminde sayamadığımız, saymadığımız diğer illerimiz de bu kapsam içerisine dâhil edilecektir.” -Tamer Yazar-