Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zeytin üreticilerine Mart uyarısı

276 bin hektarlık alandaki tarımsal üretimiyle zeytin ve zeytinyağının en

276 bin hektarlık alandaki tarımsal üretimiyle zeytin ve zeytinyağının en önemli üretim merkezleri arasında yer alan Hatay’daki üreticileri de yakından ilgilendiren ‘uyarılar, Doğu Akdeniz Zeytin Birliği’nden geldi.

2017 itibariyle, 140 bin tonun üzerinde zeytin hasadı yapılan ve 30 bin ton zeytinyağı üretilen Hatay’dan Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin ve Gaziantep’e, zeytinlik alanlarda üreticilere yönelik çalışmalar yapan Doğu Akdeniz Zeytin Birliği, Mart ayı için yapılması gerekenler hususunda üreticileri uyardı.
Bakım, budama, ilaçlama ve diğer konularda neler yapılması gerektiğinin altı çizilirken, uyarılar ise şöyle sıralandı:
“Üç yaşından daha küçük zeytinliklerde dip budaması, diğerlerinde ise şekil budaması Mart ayı sonuna kadar
tamamlanmalıdır. Budama sonrası uygulamalar için Akdeniz Birlik’i arayınız. Verime yatmış ağaçlarda her yıl düzenli olarak mahsul budaması yapılmalıdır. Mahsul budamasında ilk önce kalın, kuru, odunlaşmış ve obur dallar kesilmelidir. Ürün verimi azalmış, taç kısmı dağılmış ve değişik nedenlerden zarar görmüş ağaçların yeniden şekillenmesi için zeytinde gençleştirme budaması yapılmalıdır. Hava şartlarına göre, Mart ayında yabanî zeytinlere kalem aşısına başlanabilir.
Yeni zeytinlik tesisi için arazi eğimli ise, önce teraslama çalışmaları, arazi düz ise dikim yerleri tespit edilerek çukurlar açılmalıdır. Zeytin fidanlarının dikimine Mart ayında devam edilebilir. Ağaç çiçek açmadan önce uygun hava şartlarında gerekiyorsa, çinko gübrelemesi yapılabilir. Bor noksanlığı olan zeytinliklere Mart sonuna kadar bor elementi verilmelidir. Kompoze gübre uygulaması bu ayda tamamlanmalıdır. Organik gübre konusunda, Akdeniz Birlik’e danışılmalıdır.
Azotlu gübre uygulaması Mart ayı ortalarına kadar yapılabilir. Gübreleme işlemi, toprak ve yaprak analizlerinin sonucuna göre uygulanmalıdır. Zeytinde ilaçlama, bilhassa yeni dikimlerde ve genç ağaçlarda, uzman kontrolünde yapılmalıdır. Bölgemizde Zeytin Karakoşnili zararlısının yayılma eğiliminde olduğu tespit edilmiştir. Ağaçlarda az sayıda dahi emareleri görüldüğünde Akdeniz Birlik yetkilileri haberdar edilmelidir.
Yeni zeytinlik tesisi için rastgele satıcılardan değil, üreticilerden fidan alınmalıdır. Zeytin güvesinin yaprak nesline ve Zeytin Pamuklu Biti zararlılarına karşı ilaçlamaya başlanmalıdır. Zeytin Halkalı Leke hastalığının ikinci ilaçlaması yapılmalıdır. Hastalıklara karşı koruyucu % 1.5′ lik ‘Bordo Bulamacı’ Mart ayı sonuna kadar uygulanabilir. Bordo Bulamacı’nın miktar ve zamanı hakkında Akdeniz Birlik’ten bilgi alınabilir.
Her dönem aynı ilaçlar kullanılmamalı ve Akdeniz Birlik İlaçlama Takvimi dışına çıkılmamalıdır. İlaçlama esnasında, bölgemiz şartlarına göre rüzgarsız havada basınçlı, traktör arkasına takılabilen ilaçlama
makinası kullanımına özen gösterilmelidir. Havalar kurak gidiyorsa, çiçekler somak halinde iken sulama
yapılmalıdır. Damla Sulama Sistemi kullanan üreticiler eksikliklerini bu dönemde tamamlayabilirler.
Ağaçlar arasında az sayıda dahi fungal hastalık emareleri görüldüğünde, Akdeniz Birlik bilgilendirilmelidir.
Ağaç diplerinde ot öldürücü ilaç kullanımı Akdeniz Birlik kontrolünde devam ettirilmelidir. Arazide, sıra aralarında bulunan yabancı otlar ise 15-20 cm derinliğinde traktör ile sürülerek temizlenmelidir.”
-Tamer Yazar-