Hatay’ı da içine alan bölgedeki zeytin üreticilerine yönelik çalışmalarını sürdüren Doğu Akdeniz Zeytin Birliği, Ekim ayı içinde yapılması gerekenler konusunda üreticilere yönelik bir açıklama yaptı.
Hatay, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin ve Gaziantep illerindeki zeytinlik alanlarda üreticilere yönelik çalışmalar yapan Doğu Akdeniz Zeytin Birliği, kışa hazırlık sürecindeki zeytinlikler için açıklama yaptı. Gübrelemeden sulamaya ve toprağın bakımından ilaçlamaya kadar, üreticilerin ihtiyacı olan başlıklarda bilgilendirme yapan Birlik tarafından yapılan açıklama şöyle:
-HAZIRLIK-
Zeytin ağaçlarının kış mevsimindeki fizyolojilerine göre gerekli hazırlıklara başlanmalıdır. Ekim ayı dahilinde hasat sonrası, yaprak ve toprak numuneleri alınarak birlikte tahlil ettirilmelidir. Bir sonraki yılın gübreleme takvimini oluştururken, tahlil sonuçlarından yararlanmak gerekmektedir. Damla sulama sistemi kullanan üreticilere son sulamada H3PO4 (Fosforik Asit) uygulaması önerilmektedir. Olgunlaşması tamamlanmış siyah zeytinler diğerleri beklenmeden hasat edilebilir. Erken hasat tipi zeytinyağı elde etmek amacıyla yeşil
zeytin hasadına başlanabilir. Yeşil salamuralık zeytin çeşitlerinin hasadı el ile yapılmalıdır.
Ağaç diplerine dökülmüş zeytinlerin toplanması ve ayrı sıkılması işlemi aksatılmamalıdır. Yeşil gübreleme yapılmak isteniyorsa, toprak tavlı
-SULAMA-
Hava şartlarına göre, Ekim ayında gerektiğinde sulama yapılabilir. Zeytinlerde meyve dökülmesi ihtimaline karşı, her sulamada bitkiye verilen su miktarı tespit edilmelidir. Kış yağmurlarından yararlanmak amacıyla, zeytin bahçesinde sıralar arası, ‘patlatma’ olarak bilinen ‘dip kazan’ kullanılarak topraktaki geçirimsiz tabaka kırılmalıdır.
–GÜBRELEME-
Bahçelerde yeşil bitki örtüsü varsa, mutlaka 15-20 cm derinliğinde sürülerek toprağa karıştırılmalıdır.
Zeytinliklerde ağır bünyeli topraklara organik gübre tatbik edilebilir. Zeytin ağaçlarına, ihtiyaç halinde topraktan mikro element takviye edilmelidir. Bu dönemde ağaçlara gerekiyorsa yapraktan, Potasyum Nitrat verilebilir.
Mahsulü bol olan ağaçlarda kalan zeytinlerin iyi beslenebilmesi için gerekiyorsa seyreltme yapılabilir.
Genç ağaçlarda dip sürgünlerinin kesilmesine, hava şartlarına göre Ekim ayı itibariyle başlanabilir.
-HASTALIKLAR-
Fungal hastalıklara karşı, ‘Bordo Bulamacı’ Ekim ayında uygulanmalıdır. Zeytin Güvesi (Prays olea Bern.) zararlılarına karşı mücadele sürdürülmelidir. Zeytin Sineği (Bactrocera oleae Gmelin) zararlısı ile
mücadeleye son verilmelidir. Zeytin Ağaç Sarıkurdu (Zeuzera pyrina L.) dikkatle gözlenmesi gereken bu dönemde, ince dallardan daha kalın dallara doğru hızla yayılmaktadır. Zararlının, ağaçlarda tespit edilen tahribatı çoğunlukla ‘Verticillium’ solgunluğu ile karıştırılmaktadır. Bahçede kuruyan ağaçlar görüldüğünde önlem alınmalıdır.
Ağaçlarda az sayıda dahi fungal hastalık emareleri görüldüğünde, Akdeniz Birlik yetkilileri haberdar edilmelidir.
Yabancı ot öldürücü ilaçların tavsiye dozu ve kullanımı konusunda, yetkililerden yardım alınmalıdır.
Akdeniz Birlik tarafından tavsiye edilmeyen gübre ve ilaçlar kat’î surette kullanılmamalıdır.
-Tamer Yazar-