Zihninizde yaşadığınız olumsuz bir durumu tekrar tekrar düşündüğünüz oluyor mu? Keşke şunu da söyleseydim, keşke böyle yapsaydım dediğiniz oluyor mu? Cevap evetse bunun adı ‘Ruminasyon’dur.
Genel anlamda sebepleri olarak stresli ve gergin durumlar, travmatik yaşantılar,yaşamda karşılaşılan zorluklar sıralanabilir.Bu durum stresle baş etme becerilerine sekte vuran bir durumdur.
Ruminasyon birkaç durumda kişiyi çok olumsuz etkiler ;ruminasyon depresif duyguları daha da kalıcı hale getirir. Kendinizi karamsar ve kaderci olarak bulursunuz ve sosyal olarak sizi negatif etkiler.
Ayrıca, kişi geçmiş yaşantısını değerlendirirken olumsuz deneyimlerini sık sık zihninde tekrarladığı için kendi başarılarını küçümseme, yaşamının büyük bir çoğunluğunun olumsuz deneyimlerle dolu olduğunu düşünme ve yaptığı hataları genelleme eğilimindedir. Bunun sonucunda hissedilen umutsuzluk duygusuyla beraber ve kendini olumsuz değerlendirme eğilimi depresyona neden olur.
Ruminasyonun birçok farklı psikolojik rahatsızlıkla bağlantılı olduğu görülmüştür. Bunların içerisinde depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu ve aşırı yemek yeme gibi psikolojik problemlerle ilişkili olduğu görülür.
Ruminasyona karşı;
Ruminasyonun farkına varın.
Canınızı sıkan şeylerden uzak durun.
Müzik dinleyin,egzersiz yapın,duş alın,yürüyüş yapın.
Sizi depresif hale getiren düşünceleri yazmayı deneyin,duygularınızı fark edin.
‘Olmazsaydı ne olurdu?’ ile uğraşmayın.
Yalnız kalmamaya çalışın.
Meditasyon yapın.
Unutmayın geçmişi geri getiremeyiz ancak ona dair düşüncelerimizi değiştirebiliriz.