Ziraat Mühendisleri…

Maden sahasında Zeytinliklerin yok edilebileceğine ilişkin genelgeye sert çıktı: Hukuki Süreç Başlatacağız Hatay Ziraat Mühendisleri Odası, zeytinliklerin; madencilik, enerji, petrol ve doğalgaz arama, jeotermal tesisler, sanayi, turizm, imar amaçlı talanına yönelik girişimlerin gündemden düşmediğini hatırlatarak, “Tam da şimdi, zeytinliklerimizi korumak zamanıdır” mesajını verdi. 1939 tarihli, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un, zeytinliklerin korunmasını ve […]

Maden sahasında Zeytinliklerin yok edilebileceğine ilişkin genelgeye sert çıktı:

Hukuki Süreç Başlatacağız

Hatay Ziraat Mühendisleri Odası, zeytinliklerin; madencilik, enerji, petrol ve doğalgaz arama, jeotermal tesisler, sanayi, turizm, imar amaçlı talanına yönelik girişimlerin gündemden düşmediğini hatırlatarak, “Tam da şimdi, zeytinliklerimizi korumak zamanıdır” mesajını verdi.

1939 tarihli, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un, zeytinliklerin korunmasını ve geliştirilmesini düzenlediği, zeytinlik alanların daraltılamayacağını, yasaya göre zeytinliklerin 3 kilometre yakınında zeytin işleme tesisi dışında toz çıkaran hiçbir tesise izin verilemeyeceğinin hükme bağlandığı kaydedilen, Hatay Ziraat Mühendisleri Odası Yönetimi adına Başkan Ahmet Sever imzalı açıklamada şöyle denildi:

Yönetmelik değişikliğiyle, tarım alanlarını, meraları, zeytinlikleri, ormanları korumak yerine, enerji amaçlı kömür ve jeotermal faaliyetlerde belli şirketlere yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesi kabul edilemez.

Değişiklikte yer alan kamu yararı kavramı, geçmişteki olumsuz uygulamalar ortada iken, zeytinliklerin geleceği adına ciddi bir tehlikedir ve kabul edilemez.

Faaliyetlerin bitiminde, sahayı rehabilite ederek eski hale getirme taahhüdü, geçmiş uygulamalar dikkate alındığında, işlevsizdir ve kabul edilemez.

Asırlık zeytinliklerin, belli şirketlerin kârı için taşınmaya çalışılması ya da şekilsel yeni zeytinlik dikilmesi taahhüdünün bilimsel hiçbir açıklaması yoktur ve kabul edilemez.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın temel görevi, zeytinlikleri koşulsuz korumak, zeytin ve zeytinyağı üretimini artırmak iken, bu görevini yok sayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın doğayı ve tarım alanlarını yok edecek uygulamalarına rıza göstermesi, aracılık yapması kabul edilemez.”

Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Ahmet Sever, Oda olarak süreçle ilgili yapacaklarını da şöyle duyurdu:

“Biz, Ziraat Mühendisleri Odası olarak, bir yandan kamuoyunu doğru bilgilendirerek ülke düzeyinde toplumsal mücadelemizi sürdüreceğiz, diğer yandan eş zamanlı olarak yönetmeliğe karşı her türlü yasal yoldan mücadelemizi sürdüreceğiz. Yönetmelik değişikliği ile verilecek yeni izinler için de hukuki süreci işletileceğiz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version