Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ziraat mühendislerinden kötü haber:

Gıda fiyatları artacak Hatay

Gıda fiyatları artacak

Hatay Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Sever, üreticinin maliyetlerdeki artış nedeniyle tarımsal ürünlerde fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu savundu.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Sever’in bu konudaki açıklaması özetle şöyle: “TÜİK, tarım ürünleri üretici fiyat endeksini (Tarım-ÜFE) açıkladı. Buna göre Tarım-ÜFE 2018 yılı Kasım ayında önceki yılın aynı ayına göre %14,37 arttı. Çiftçinin alım gücü yine geriledi. Çiftçinin üretimde kullandığı girdilerin fiyatları ise enflasyonun çok üzerinde artış gösterdi. Alım gücü sürekli gerileyen çiftçi tarlasını ekmekten vazgeçmekte kırsal alanı terk ederek kentlere göç etmektedir.
Yapılan her bir ithalat, inatla üretmeye çalışan çiftçimizi daha da zor durumda bıraktı. Zaten alım gücü her geçen gün gerileyen ve desteklenmeyen çiftçi tarlasını daha hızlı terk etti. Üretme gücünü önemli ölçüde kaybeden ülkemizde fiyatlar yerinde tutulamadığı gibi tam tersine artmaya devam etti.
Tarım arazileri sürekli küçülür, çiftçi sayısı geriler, istihdama katkısı azalırken bu alana hizmet verecek olan meslektaşlarımıza eğitim veren fakülte sayıları her geçen yıl artırılarak işsiz mühendisler ve mutsuz gençler ordusu yaratılmaktadır. Tarımsal üretim yerine ithalatı geliştiren politikaların uygulandığı ülkemizde tarım eğitimi almış mühendislerin sayısının sürekli artırılması hiçbir mantıkla bağdaşmamaktadır.
Uygulanan politikalar 2019 yılında da tarım politikasının ana hatları ile değişmeden devam edeceğini göstermektedir. Bu tabloyu tersine çevirmek ve üretime odaklanmak için; öncelikle çiftçimizi üretimden uzaklaştıran olumsuzluklar analiz edilerek düzeltilmeli, ülkemiz ithalat sarmalından kurtarılmalıdır. Coğrafyamızda yetiştirme olanağımız bulunan ürünlerde ithalatı düşünmek yerine kendimize yeterlilik kapsamında üretim planlamasına gidilmelidir. Üretim planlaması kooperatifler üzerinden yapılmalı, kooperatif üyesi olmayan çiftçi bırakılmamalı, kooperatiflerin düzgün çalışabilmesi için devlet desteği ve denetimi sunulmalıdır. Çiftçinin ürününün tüketici ile buluşturulması noktasında kooperatiflere öncelik verilmeli, aracılar en aza indirilerek çiftçinin kazandığı tüketicinin ise son derece makul fiyatla ürüne ulaşabildiği düzene en kısa sürede geçilmelidir Çiftçi hizmet satın alabilecek ekonomik özgürlüğe kavuşturulmalıdır. Tarım sektörünün müteşebbüsün ihtiyacı düzeyinde tarımsal yüksek öğrenim yeniden düzenlenmeli, ihtiyaç düzeyinde mühendis yetiştirilmelidir. Sulama, arazi toplulaştırma gibi tarımsal altyapı eksikleri en kısa sürede tamamlanmalıdır.
Unutmamak gerekir ki, çiftçi mutlu olduğu ve yüzü güldüğü, meslektaşlarımız alana daha fazla müdahil olduğu gün sofralarımıza daha sağlıklı gıdalar ulaşacaktır.” –Cemil Yıldız-