Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zorla yerinden edilenlerin sayısı 120 milyona ulaştı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), “Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğilim 2024” başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, zorla yerinden edilme oranının 12 yıldır kesintisiz artış gösterdiği ve Mayıs 2024 itibarıyla dünya genelinde 120 milyona ulaştığı belirtildi. Bu rakam, dünya tarihindeki en yüksek yerinden edilme seviyesi olarak kaydedildi.

Sudan, Gazze ve Myanmar’daki Çatışmalar Krizi Derinleştiriyor
Rapor, Sudan, Gazze ve Myanmar’daki devam eden çatışmaların yeni yerinden edilmelere yol açtığını vurguluyor. Sudan’da Nisan 2023’ten bu yana 7.1 milyon insan ülke içinde yerinden edilirken, 1.9 milyon Sudanlı komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı. Gazze’de ise 2023 yılı sonunda nüfusun yüzde 75’ine denk gelen 1.7 milyon insanın yerinden edildiği tahmin ediliyor.

Dünyanın En Büyük Yerinden Edilme Krizi: Suriye
Suriye, 13.8 milyon kişinin zorla yerinden edilmesiyle dünyanın en büyük yerinden edilme krizi olmayı sürdürüyor. Ayrıca, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Myanmar’da geçen yıl şiddetli çatışmalar nedeniyle milyonlarca kişi ülke içinde yerinden edildi.

Küresel Yerinden Edilme: Japonya Nüfusuna Eşdeğer
Raporda, dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısının 68.3 milyona ulaştığı, bunun da son beş yılda neredeyse yüzde 50’lik bir artışı temsil ettiği belirtiliyor. Mülteciler ve uluslararası koruma ihtiyacı duyan diğer kişilerin sayısının ise 43.4 milyona yükseldiği bildirildi. Mültecilerin büyük çoğunluğu komşu ülkelerde barınıyor ve bu ülkelerin yüzde 75’i düşük ve orta gelirli.

İklim Krizi de Yerinden Edilme Üzerinde Büyük Etkiye Sahip
Raporda, iklim krizinin zorla yerinden edilmiş insanları giderek artan ve orantısız bir şekilde etkilediğine dair yeni analizler de bulunuyor. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, uluslararası toplumu zorla yerinden edilmenin temel nedenleriyle mücadele etmeye çağırarak, “Bu acı, uluslararası toplumu zorla yerinden edilmenin temel nedenleriyle mücadele etmek için acilen harekete geçmeye teşvik etmeli” dedi.

Grandi, savaşan tarafların uluslararası hukuka saygı göstermesi gerektiğini vurgularken, çatışmaların, insan hakları ihlallerinin ve iklim krizinin çözümünde daha iyi işbirliği ve ortak çabalar olmaması halinde yerinden edilme rakamlarının artmaya devam edeceğini belirtti.

Mültecilere Dayanışma ve Yardım Çağrısı
“Mülteciler ve onlara ev sahipliği yapan toplulukların dayanışmaya ve yardım eline ihtiyacı var. Onlar, dahil olduklarında toplumlara katkıda bulunabilirler ve bulunuyorlar,” ifadelerini kullanan Grandi, geçen yıl milyonlarca insanın evlerine döndüğünü hatırlatarak, bunun “önemli bir umut ışığı” olduğunu da ekledi. -AA-