Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

12 Günlük Bebeğe Katarakt Ameliyatı

Özel Antakya Akademi Hastanesi’nden

Özel Antakya Akademi Hastanesi’nden başarılı operasyon

Özel Antakya Akademi Hastanesi’nde Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hamit Özen ve ekibi tarafından, doğumsal katarakt hastası olan 12 günlük bebek Özkaya yapılan başarılı operasyonla sağlığına kavuşturuldu.
Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de doğumsal katarakt oluşabildiğini söyleyen Op. Dr. Hamit Özen, 12 günlük bebek Özkaya için gerçekleştirdikleri bu katarakt ameliyatının dünyada nadir yapılan operasyon türlerinden olduğunu söyledi ve “Literatürde de daha küçük bebeğe yapıldığına dair bilgi yoktur. Bebeğin doğuştan sol gözünde oluşan bulanıklıklar yeni doğan kataraktı olarak tanımlanmaktadır. Bu durum 10 bin doğumda 1-4 oranında karşımıza çıkabiliyor” dedi.
Yeni doğan katarakt ameliyatının bilgi ve tecrübe gerektiren bir cerrahi olduğunu söyleyen Op. Dr. Hamit Özen, yeni doğan katarakt ameliyatının erişkinlerden farklı olarak genel anestezi altında yapıldığını ifade etti. Bebeklerde, göz bebeğinde oluşan beyazlığın aile tarafından rahatlıkla fark edilir olduğunu belirten Op. Dr. Hamit Özen, daha küçük olan opasitelerin göz doktorunun muayenesinden sonra anlaşılabileceğini dile getirdi.
Doğumsal katarakt hakkında da bilgi veren Op.Dr.Hamit Özen: “Doğumsal katarakt, lensin tek veya çift taraflı saydamlığını kaybetmesi ve opaklaşmasıdır. Doğuştan kataraktlar, annenin gebelik sırasında geçirdiği enfeksiyonlara, kullanılan ilaçlara bağlı ortaya çıkabildiği gibi hiçbir nedene bağlı olmadan da oluşabilmektedir. Bir göz bebeğinin diğerinden farklı renkte olması veya gözde kayma, doğumsal kataraktın belirtisi olabilir. Bebeklerde bu belirtiler görüldüğünde Göz Hastalıkları Uzmanına başvurulmalıdır. Doğumsal katarakt görmeyi engelliyorsa ve özellikle tek taraflıysa, tanı konulur konulmaz ameliyat edilmelidir” dedi.
Bebeklerde, göz bebeğinde oluşan beyazlığın aile tarafından rahatlıkla fark edilir olduğunu belirten Op. Dr. Hamit Özen, daha küçük olan opasitelerin göz doktorunun muayenesinden sonra anlaşılabileceğini bildirdi. Doğum sonrası yeni doğan bebeklerin göz muayenesinin yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Hamit Özen, bebek Özkaya’nın şifa ile taburcu olduğunu sözlerine ekledi. Mehmet ÖZGÜN