25 Yılda Deprem Önlemleri Neden Gelişmedi

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Kerem Özdemir, 25. yıl dönümünde Büyük Marmara Depremi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Özdemir, çeyrek asır geçmesine rağmen alınmayan tedbirlerin yeni felaketlere zemin hazırladığını belirtti. 25 yıl önce Gölcük merkezli 7,4 büyüklüğündeki depremin tüm Türkiye’yi derinden etkilediğini hatırlatan Özdemir, “Deprem sadece can ve mal kaybına neden olmakla kalmadı, […]

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Kerem Özdemir, 25. yıl dönümünde Büyük Marmara Depremi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Özdemir, çeyrek asır geçmesine rağmen alınmayan tedbirlerin yeni felaketlere zemin hazırladığını belirtti.
25 yıl önce Gölcük merkezli 7,4 büyüklüğündeki depremin tüm Türkiye’yi derinden etkilediğini hatırlatan Özdemir, “Deprem sadece can ve mal kaybına neden olmakla kalmadı, aynı zamanda sanayi ve nüfus yoğunluğu nedeniyle ekonomik ve siyasal sonuçlar da ağır oldu” dedi.
Deprem sonrası kamuoyunda depreme yönelik hazırlıkların önemine dair bir konsensus oluştuğunu söyleyen Özdemir, “Ancak bu hazırlıklar zamanla unutuldu, bilimsel-teknik çalışmalar ise raflara kaldırıldı” diye konuştu.
Büyük Marmara Depremi’nin yıldönümünde her yıl olduğu gibi uyarılarını sürdürdüklerini belirten Özdemir, “Yetkili makamlarda bulunanlar ne yaptı? 25 yılda yaşanan diğer depremlerin yıkıcı sonuçlarına bakmak bu sorunun cevabını verecektir” dedi.
Özdemir, 6 Şubat 2023’teki depremlerin hazırlık eksikliklerinin ve rantsal dönüşümün en acı sonucu olduğunu vurguladı. Türkiye’de yapı stokunun durumunun belirsizlik içerdiğini ifade eden Özdemir, “Yapı stokunun sayısı ve riskli olanların durumu bilinmemektedir” diyerek yetkilileri acilen harekete geçmeye çağırdı. – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version