31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

Tüm dünyada tütün üretiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sağlık, sosyal çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele kapsamında her yıl 31 Mayıs günü “Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlanmaktadır. Tütün kontrolünde temel amaç: özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere tütün tüketimine başlamayı önlemek ve başkasının tükettiği sigara dumanından dolayı pasif etkilenimini ortadan […]

Tüm dünyada tütün üretiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sağlık, sosyal çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele kapsamında her yıl 31 Mayıs günü “Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlanmaktadır.

Tütün kontrolünde temel amaç: özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere tütün tüketimine başlamayı önlemek ve başkasının tükettiği sigara dumanından dolayı pasif etkilenimini ortadan kaldırmaktır.

Tütün: her şekil ve dozu ile zararlıdır, deneyen her 4 kişiden 3’ünün bağımlı hale geldiği ispatlanmış bir gerçektir. Sigara içimi kişisel bir tercih değil, özgürlük hiç değildir. Önlenebilir bir hastalıktır ve önlenebilen bir ölüm nedenidir.

Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerlidir. Ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada Sigara Bırakma Poliklinikleri’ nin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı , kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir. Sigara ile tek başına mücadele etmek zor olabilir, çünkü bu bir bağımlılıktır ve irade ile ilişkisi yoktur.

İlimizde toplam yedi adet sigara bırakma polikliniği bulunmakta olup, polikliniklerimiz Antakya İskenderun , Kırıkhan ,Dörtyol ve Arsuz ilçelerimizde faaliyet göstermektedir . “Sigara Bırakma Poliklinikleri’den randevu alınarak ya da” 171 Sigara Bırakma Hattı ‘nı arayarak sigarayı bırakmak için ilk ilk adımı atabilirsiniz .Tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar için hastalarımızdan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Her yıl 31 Mayıs “Dünya Tütünsüz Günü” kapsamında tüm illerde farklı etkinlikler yapılmaktadır. İlimizde de tütün ve tütün ürünleri kullanımından kaynaklanan zararlar konusunda toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla, Antakya Cumhuriyet Meydanından başlayarak Atatürk Caddesi üzerinden 15 Temmuz Milli İrade Parkına kadar yürüyüş etkinliği yapılacak olup :31.05.2019 tarihi saat 10:00 ‘da tüm vatandaşlarımızı bu yürüyüşe davet ediyoruz.

 

Exit mobile version