Özhaseki: Türkiye bir deprem ülkesi, her işimizi buna göre yapmalıyız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, son 100 yıl içerisinde Türkiye’de 6 ve üzerinde şiddetli yıkıcı deprem sayısının 60, depremde ölenlerin ise 130 bin kişi olduğunu belirterek “her işimizi depremsellik üzerine kurmalıyız” dedi. Bakan Mehmet Özhaseki, Kayseri İncesu Belediyesi tarafından  düzenlenen 28. Kültür, Turizm ve Üzüm Festivali’ndeki konuşmasında  Anadolu’nun depremler açısından hareketli bir […]

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, son 100 yıl içerisinde Türkiye’de 6 ve üzerinde şiddetli yıkıcı deprem sayısının 60, depremde ölenlerin ise 130 bin kişi olduğunu belirterek “her işimizi depremsellik üzerine kurmalıyız” dedi.

Bakan Mehmet Özhaseki, Kayseri İncesu Belediyesi tarafından  düzenlenen 28. Kültür, Turizm ve Üzüm Festivali’ndeki konuşmasında  Anadolu’nun depremler açısından hareketli bir coğrafyada yer aldığını, toprakların yüzde 66’sının 1. derece ve 2. derecede deprem bölgesi olduğunu söyledi.

Türkiye nüfusunun yüzde 70’den fazlasının fay hatlarında yaşadığını anlatan Özhaseki  depremin Türkiye’nin kaderi olduğunu belirterek  “Bu ülke bir deprem ülkesi. Himalayalar’dan başlayarak Alpler’e doğru giden çizgi üzerinde depreme maruz kalabilecek beş ülke sayılır. Birisi de Türkiye. O zaman biz her işimizi bu depremsellik üzerine kurmalıyız. Evimizi yaparken deprem olabileceği düşüncesiyle en sağlam yapmalıyız. Bilimsel her türlü veriye dayalı olarak ne öngörülmüşse tavizsiz bir şekilde bunu uygulamalıyız. Yoksa emin olun her deprem yaşandığında içimiz yanar. Dizlerimize vururuz, ah ederiz. Mevlana Hazretleri diyor ki ‘Akıl dize vurup da ah etmek için değildir. Önceden ön görüp tedbir almak içindir.’ Evet biz de tedbirli olmalıyız.” diye konuştu.

Özhaseki,6 Şubat’ta meydana gelen  Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili ise şunları söyledi:

“850 bin bağımsız birim yok oldu, 680 bini ev 170 bini iş yeri. Ölen insanlarımız, toprağa verdiğimiz canların sayısı 51 bin civarında. Etkilenen insan 14 milyon, yani bırakın asrın felaketi demeyi, bin yıllık Anadolu medeniyetimizde karşımıza çıkan en büyük bela buydu. Bundan daha büyük bir belayla karşılaşmamıştık. Biz bir taraftan elbette ki tedbir alıp bundan sonra öyle sağlam konutlar yapacağız ki Allah’ın izniyle deprem geldiğinde sağlıklıca evimizde oturacağız. Hiç korkmayacağız. Bunun için de orada zaten evlere başladık. 200 bin tane ev yapılıyor şu anda. 200 bine yakın vatandaş müracaat etti, yerinde dönüştürmek istiyor, biz onları destekliyoruz. (aa)

Exit mobile version