Depremde yakınlarını kaybeden aileler, Adalet Peşinde Aileleri Platformu öncülüğünde Kadıköy İskelesi’nde toplandı. İki yıl önce yaşanan felakette kaybettikleri sevdiklerinin anısını yaşatmak ve adalet taleplerini bir kez daha dile getirmek isteyen depremzedeler, duygu dolu anlar yaşadı. “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” sloganları atan aileler, sorumluların hesap vermesini istedi.
6 Şubat depremlerinin ikinci yılında adalet talebi
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri üzerinden tam iki yıl geçti. Felaketin izleri hâlâ silinmiş değil. Binlerce insan evsiz, adalet arayışında ve kayıplarının yasını tutmaya devam ediyor. Adalet Peşinde Aileleri Platformu, bu büyük yıkımın sorumlularından hesap sormak için Kadıköy İskelesi’nde bir araya geldi.
Anma programında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı, mumlar yakıldı ve gözyaşları sel oldu. “Rant uğruna ölenlerin hesabını sormaya geldik” yazılı pankart açıldı. Katılımcılar, devlet yetkililerinin ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini dile getirdi.
“O günden bugüne yalnızca yalan söylendi”
Depremde kızı Eylem Şafak Aydın’ı kaybeden sanatçı Orhan Aydın, yetkililere sert tepki gösterdi. “Vicdanı olan herkes bilsin ki biz 6 Şubat’tan beri adalet arıyoruz. Ama o günden bugüne en yüksek yerden yalnızca yalan söylendi” diyerek yaşanan süreci özetledi.
Aydın, devletin vaat ettiği 550 bin konuttan yalnızca 105 bininin bile teslim edilemediğini hatırlatarak, insanların hâlâ konteynerlerde yaşadığını vurguladı. Hatay, Pazarcık, Gölbaşı, Adıyaman ve Malatya gibi birçok bölgede toplu mezarlara dönüşen enkaz alanlarının bulunduğunu belirtti.
“Bu bir doğal afet değil, ihmal ve rantın getirdiği bir cinayettir” diyerek yetkililere seslenen Aydın, “Bu düzeni durdurun, çünkü inecek var” ifadelerini kullandı.
“Ellerini kollarını sallayarak geziyorlar”
Malatya’daki Kırçuval Oteli’nde milli voleybolcu evladını kaybeden bir aile, yaşadıkları adaletsizliği şu sözlerle anlattı:
“Bu insanlar şu an hâlâ dışarıda. Mahkemeye gelip ifadelerini veriyor, sonra sıcak yuvalarına dönüp rahatça uyuyabiliyorlar. Bizim çocuklarımız ise mezarda.”
“Herkesin suçlu olduğu bir cinayetti 6 Şubat”
Adana’daki Beluk Apartmanı’nda ailesini kaybeden Oğuz Soyubey, felaketin sadece bir deprem değil, zincirleme ihmaller sonucu yaşanan bir trajedi olduğunu belirtti.
“Liyakat sahibi olmayan yöneticiler, rant için imara açılan araziler, ihmallerle dolu resmi kurumlar… 6 Şubat hepimizin gözleri önünde gerçekleşmiş bir cinayettir” diyerek durumu özetledi.
Soyubey, devletin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayarak, “Adalet hepimiz için gereklidir. Bugün sesimi duymazsanız, yarın sizin de kapınızı çalar” dedi.
“Biz sevdiklerimizi geri getiremeyeceğiz ama…”
Depremde ailesini kaybeden Yiğit Göktuğ, yaşadığı acının tarif edilemez olduğunu söyledi:
“Ben bu depremde annemi, babamı, kuzenimi kaybettim. Enkazda yangın çıktı ve cenazelerine bile ulaşamadık.”
Ancak Göktuğ, adalet mücadelesinin yalnızca kendi kayıpları için olmadığını vurguladı:
“Biz sevdiklerimizi geri getiremeyeceğiz ama bu acıyı başkaları yaşamasın istiyoruz. Felaketler bitmeyecek ama belki biz, gerekli önlemler alındığında, bu kadar ölümün önüne geçebiliriz.”
“İbretlik cezalar çıkması için mücadele edeceğiz”
Hatay’daki Rönesans Rezidans’ta ailesini kaybeden avukat Yeşim Toplu, ilk kez bir duruşmaya katıldığını ve sanıkların rahat tavırlarını gördüğünde dehşete düştüğünü söyledi:
“Savunmalarında, ‘Çökmedi, devrildi, çünkü çok sağlamdı’ diyebilecek kadar vicdansızlar. İbretlik cezalar çıkması için elimizden geleni yapacağız. Her duruşmada orada olacağız.”
Gözyaşları içinde denize karanfiller bırakıldı
Anma programının sonunda, hayatını kaybedenler için denize karanfiller bırakıldı. Aileler, adalet mücadelelerinin süreceğini belirterek “Bu davaların takipçisi olacağız” dedi.