“Gastronomi Evi”
Yüzlerce çeşit yemeği ve yöresel kültür zenginliğiyle dikkat çeken Hatay’ın Antakya’sında açılan UNESCO destekli Gastronomi Evi, kent insanı yanı sıra, meraklı turistlerin de vazgeçilmezleri arasındaki yerini almaya hazırlanıyor.
Abugannüş, Cevizli Biber, Humus, Çökelek Salatası, Öcce, Maklube, Aşşür, Peynirli Künefe, Kabak Tatlısı ve çok daha fazlası… Antakya’nın tarih kokan doğu yakasında, taş ve ahşabın buluştuğu eski bir evde hizmete giren Hatay Gastronomi Evi, misafirlerini, eşsiz lezzetler eşliğinde ağırlamaya başladı bile…
-TWITTER ADRESİ!-
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı kategorisinde “Gastronomi Şehri” ilan edilmesiyle beraber, zaten bilinen mutfak zenginliğine bir de ‘uluslararası tescil’ ekleyen Hatay için kısa notlar alan bir gezginin ‘gastronomi’ tespiti ise oldukça dikkat çekici…
“Birbirinden lezzetli yemekleri tatmak güzel, ama o yemeklerin muhteşem lezzetini tarihi bir evde tatma fırsatı bulmak, ayrı bir güzel. Ama ben olsam, madem bu ünvanla beraber böylesi bir yer açılmış, ki eldeki her şeyin birbirini destekler halde olması o açıdan çok önemli. Bu nedenle, bence twitter hesabını daha aktif kullansınlar. Çünkü mesajlar akmıyor… Fotoğraflar da… Niye, oradaki hareketi paylaşmıyorlar? Pişen yemekleri, servisleri, binanın kalabalık günlerini, o günün hazırlığını hatta… Sosyal medya, gerçeği güzel omuzluyor, eğer doğru bir şekilde kullanılabilirse. Bence Büyükşehir de bunu yapmalı. Zira @HatayGastronomi hesabına baktığınızda, en son 19 Mart tarihi var. Sonrası! Yok mu bir şey? Yapılmadı hiçbir şey? Bir şeyi unutmasınlar… Güzel bir şeylere başlamak iyidir, ama devamını getirmek zordur! Kolay gelsin!”
-ORJİNAL HALİ!-
Antakya ilçesi 3. mıntıka 485 Parsel’de bulunan tarihi yapının mevcut durumunda; her iki katında taşıyıcı moloz, dış cepheye bakan kısımlarda ise ince yontu taş ve kesme taş, duvarlarda da benzer dönem yapılarda olduğu gibi Halep taşı kullanıldı. Bağımsız, yan yana dizilmiş üç adet odadan ibaret olan yapının oda içlerinde yüklük ve nişler, tavan kirişleri ve kaplamalar mevcuttu. Binadaki tüm mekanların zeminleri karo mozaik ile kaplandı.
Restorasyon projesi sonucunda, yapıya sonradan dahil edilen eklenti yapılar kaldırıldı. Uygulamada, özgün ve korunması gerekli malzeme ve yapı ögelerinin mümkün olduğunca yerinde korunması amaçlandı. Aynı zamanda gerektiğinden fazla müdahale yapılmamasına özen gösterildi. 2018 yılı Haziran ayıyla birlikte uygulama çalışmaları kurul onaylı projesine bağlı kalınarak tamamlandı.-Tamer Yazar-