Başkan Savaş, EXPO ile hedeflerinin, Hatay’ın ticaret kapasitesini ve turizm katsayısını arttırmak olduğunu vurguladı
Hatay Büyükşehir Belediyesi Doç. Dr. Lütfü Savaş, 23 Nisan’da başlayıp, 29 Ekim’de sona erecek olan EXPO 2021 etkinliklerine 2 milyon insan beklediklerini bildirdi. EXPO ile hedeflerinin, Hatay’ın ticaret kapasitesini ve turizm katsayısını arttırmak olduğunu söyleyen Başkan Savaş, Hatay insanının yüzünün güldürmek ve umutlandırmak istediklerine vurgu yaptı.
Her yaştan insanımız eğlenebilecek …
EXPO’yu 2017 yılında aldıklarını, ondan 9 ay sonra Unesco tarafından Gastronomi Şehri olduklarını belirten Başkan Savaş, “EXPO iki ana bölgede yapılacak. Biri Antakya- Defne üzerinde diğeri de Arsuz ilçesinde Karaağaç mevkiinde yapılacak. İkisi yaklaşık 309 dönümlük bir yer ediyor. İkisinde de ayrı ayrı organizasyon yapacağız. Antakya ve Defne bölgesinde 13 medeniyeti tasvir eden 1650 metrekarelik bir mozaik olacak ve 13 ayrı medeniyeti temsil eden 13 ayrı bahçe olacak. 5 bin kişilik amfi tiyatro, tıbbı aromatik bitkilerin ve Hatay’a özgü çiçeklerin olduğu yerler olacak. Yurt dışı ile ülkemizden gelen şehirlerin kendi bahçeleri olacak. Tüm bunların dışında Gastronomi Köyü de yapıyoruz. Bu gastronomi köyü ile sera yapıp dikey ve organik tarım ile gastronomi köyünü besleyecek sebzeler yetiştireceğiz. Her yaştan insanımızı eğlendirecek eğlence merkezlerimiz olacak. İskenderun tarafında da bütün dünyada gastronomi şehri unvanını kazanmış aynı zamanda bizim İpek Yolu üzerinde baharatı ile ünlü şehirlerimizi de çağıracağız. UNESCO tarafından tescillenmiş şehirlerimizin hem bahçesi hem de mutfakları olacak. Ayrıca orada 10 bin kişilik bir konser alanı da yapıyoruz. Pandemi hızını keserse 23 Nisan’da başlayacağız, 29 Ekim’de de bitireceğiz. İkisi de bizim için milli ve onurlu iki gün. İnşallah beklediğimiz gibi olur 2 milyon insan gelir. Amacımız Hatay’ın ticaret kapasiteni arttırmak, turizm katsayısını yükseltmek, tanınırlık oranını arttırmak, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Anadolu’nun ortasında önemli bir ticaret merkezi olmuş olan Hatay’ın ticaret ve turizmde kendini ispat etmesini sağlamak. Ve tabi ki 9 yıldır savaşın gölgesinde olan Hatay insanının yüzünü güldürmek ve umutlandırmak” dedi.
Yurt dışından gelen mutfaklar kalıcı olacak
UNESCO tarafından tescillenen Hatay mutfağının hızlı bir ivme kazandığını da belirten Başkan Savaş, “Şu anda Hatay’a bir Gastronomi Evi yaptık, çok güzel yemeklerimiz var. EXPO’daki Gastronomi Köyü de yurt dışından gelen mutfaklar da kalıcı olacak. Gelen misafirler hem Hatay’ın hem de tüm dünya mutfağını tatma fırsatı bulacak” dedi.
Hataylı kadınların ticari ve ekonomik anlamdaki çalışmaları hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Hataylı kadınlar; katılımcı, ufku açık, cevval ve eşine yardım eden kadınlardır. 52 tane kooperatif var. 250 kadına sera yaptık, kadınlar orada çiçek yetiştirip bize satıyor-lardı. Şu anda gittikçe artan bir ekonomik sığlaşma var. İnsanlar ürettiğini satamıyor sattığını parasını tahsil edemiyor. Bütün bunlar için biz 2,5 yıldır özellikle kırsal kesimde insanların ekonomik refah seviyesini yükseltmek için çalışıyoruz. Gerek bireysel gerekse kooperatif bazında kalkındırmak için, hem üretilecek malları teknolojiye uygun ve doğal olarak üretmek hem de ürettikleri malları pazarlamak, markalaştırmak, marka değeri 3 Lira iken üreticinin 7 TL kazanmasını sağlamak. Bu hafta onun için bir temel atacağız. Bireyler ve kooperatif ile bir şirket kurup teknoloji ile buluşturduğumuz ürünleri endüstriyel ürün olarak da pazarlamak istiyoruz. Yani kırsalın kalkınması için 2,5 yıllık çalışmamıza artık start verip pratiğe dökeceğiz” dedi. Mehmet ÖZGÜN