Gastronomi kentleri arasında devam eden rekabette her atılan adım, yeni bir projeyi de gündeme taşıyor. Hatay’ın bölgedeki en güçlü rakiplerinden biri olan Gaziantep’in “Zahire Evi”, bu kapsamdaki son uygulama…
Dünya mutfakları arasında yer alan Türk Mutfağı, bazen bizim bile bilmediğimiz lezzetler barındırıyor. Her yörede ayrı nefis yemeklerle karşılaşacağınız Türkiye yöresel yemeklerinin bazıları dünya radarına öylesine girmiş ki, tam 3 şehir, UNESCO yaratıcı şehirler listesinde gastronomi alanında sayılı şehirler arasında gösteriliyor.
Ünü Türkiye sınırlarını aşan Türk yemeklerinin bin bir çeşidini tadabileceğiniz Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar, bu anlamda, gastronomi başlığında rekabetlerini sürdürürken, gündeme, bu anlamda yeni projeler eklenmeye de devam ediyor.
Bu konudaki son çalışma, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Antakyalı bir turizmcinin paylaştığı gelişmeye dair bilgilendirme ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Bu konuda yapılan açıklamaya göre, kentteki kadın istihdamının arttırılması ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerin gün yüzüne çıkartılarak yaygınlaştırılması amacıyla 4 yıl önce hizmete açılan Zahire Evi çalışması kapsamında, yöreye ait birçok lezzet ve baharat hazırlanıyor.
-KARGOYLA-
Daha öncesinde baharat ile kuru gıda satışının yapıldığı “zahire-evi.com” adresinde, alınan kararlar doğrultusunda, ilk etapta, yörenin öne çıkan ve damaklarda eşsiz lezzet bırakan yuvarlama, içli köfte ve ekşili ufak köfte satışa sunuldu. Satışa sunulan lezzetler; TS ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve Fıstık Gibi Hijyen Belgesi sahibi olan Mutfak Sanatları Merkezi’nde Şef Doğa Çitçi önderliğinde, deneyimli mutfak şeflerinin ellerinde hazırlanıyor. Hazırlanan ürünler, soğuk hava depolarında muhafaza edilerek, soğuk zinciri kırılmadan uygun ambalajlarla kargoyla evlere teslim edilecek.
-KURUMSAL-
Belediyelerin, gastronomi kimliğinde atacakları adımların yerelden ulusala gitmesi adına eldeki son örneğin önemli olduğunu söyleyen Antakyalı Turizmci, “Salgın döneminin yorgun insanlarının, artan dijital pazarlara yönelik hazırlığını, kent idarecileri üstlenmeli. Çünkü insanlar çıkış arıyor. Gaziantep, iyi bir örnek sundu. Bizde de, buna benzer farklı açılımlar var, özel girişimler anlamında ama… İşe, kurumsal bir kimlik katmak gerek” tespitinde durdu. Tamer Yazar