Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Esnafın deprem yaraları için ‘’mücbir sebep’’ uzatılmalı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen büyük depremler sonrası uygulanan mücbir sebep kararının uzatılması gerektiğini belirtti. Palandöken, “Deprem bölgesindeki esnaf ve sanatkarlarımız halen mağduriyet içerisinde. Birçok esnafımızın araçları enkaz altında kaldı ve kullanılamaz hale geldi. Üstelik enkaz altındaki araçları tamir edecek usta kalmadı. Bu durumda, bu insanlar nasıl vergi ödeyebilir?” dedi.
Palandöken, mücbir sebep halinin uzatılması gerektiğini vurguladı ve “Esnaf ve sanatkar işinin başına tam geçip ayağa kalkmadan, deprem bölgelerinde hayatın normale dönmesi gerekiyor ki esnaf ve sanatkar vergisini ödeyebilsin. Bu sebeple, tüm deprem bölgelerinde ticari hayatın hızla canlandırılması öncelikli olmalı” şeklinde konuştu.
Deprem sonrası uygulanan mücbir sebep halinin 31 Ağustos 2024 tarihine kadar ertelendiğini hatırlatan Palandöken, “Esnafımız şu an sadece beyannamesini veriyor. Ancak, cebinde ve kasasında para olmadığı için ödemelerini gerçekleştiremiyor. Depremler nedeniyle vergi, sosyal güvenlik, kredi, kira ve diğer borçlarını ödeyemeyen esnafımız devlet desteği bekliyor. Mücbir Sebep Halinin uzatılmasını ve esnafın SGK, Bağ-Kur primleri, gelir ve stopaj vergileri, Damga Vergisi, KDV, MTV gibi tüm borçlarına kolaylık sağlanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.-Yusuf Cemil Karaçay-