Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aylar geçti ama temel sorunlar çözülmedi

Hatay Depremzede Derneği, Hatay’daki

Hatay Depremzede Derneği, Hatay’daki son durumu aktardığı bir basın toplantısı düzenledi. Basın açıklaması, Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Servet Alkan tarafından okundu ve Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleşti.

Alkan, konuşmasında, “Depremin üzerinden 19 ay geçti ve Hatay halkı olarak en temel ihtiyaçlarımız dahi karşılanmadı. Eğitimden sağlığa, hukuki belirsizliklerden ulaşıma, elektrik ve temiz suya kadar birçok sorun çözülmedi” dedi. Hatay halkının yaşadıklarını yeniden hatırlatmak ve seslerini duyurmak istediklerini belirten Alkan, bu koşullarla mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Yeni eğitim-öğretim yılının pazartesi günü başlayacağını anımsatan Alkan, “Çocuklarımız ve velilerimiz büyük kaygılar içinde. Yıkılan okulların yerine yenileri yapılmadı ve hasarlı okulların tadilatlarının ihalesi Ağustos ayında yapıldı. Birçok öğrenci kendi okul binasında eğitim göremeyecek ve ikili eğitim devam edecek. Ayrıca, okullarda temizlik personeli eksikliği yaşanıyor ve hijyen sorunları ile karşı karşıyayız” dedi. Alkan, Milli Eğitim Bakanlığı’nı bu konuda uyararak, çocukların sağlıksız ve güvensiz koşullarda eğitim görmelerine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Sağlık sektöründeki sorunlara da dikkat çeken Alkan, “Birinci basamak aile hekimlerinin hasta sayıları düştü ve maaşları yarıya indi. Yıkılan 66 Aile Sağlık Merkezi’nden sadece 3’ü yeniden yapıldı. Aile Sağlık Merkezleri’nin çoğu konteynerlerde hizmet veriyor ve bu durum hastalar ile hekimleri zorluyor. İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinde ise hekim yetersizliği ve malzeme eksiklikleri yaşanıyor” diye konuştu.

Ulaşım ve altyapı sorunlarına da değinen Alkan, “Yollar mayın tarlasına dönmüş durumda ve toplu taşıma hizmetleri yetersiz. Kentteki çöp ve kanalizasyon sorunları, doğamızı ve yaşam alanlarımızı olumsuz etkiliyor. Ayrıca, yerleşim yerlerinde faaliyet gösteren beton santralleri çevre ve sağlık açısından tehlike oluşturuyor” dedi.

Ekonomik zorluklara da dikkat çeken Alkan, işsizlik, artan kiralar ve kesilen kira desteklerinin, Hatay halkını ekonomik sıkıntılara sürüklediğini belirtti. Deprem bölgesine milli bütçeden destek sağlanmasını talep etti.

Son olarak, Hatay’da kalıcı konutların teslim edilmediğine ve geçici barınma koşullarının yetersiz olduğuna dikkat çeken Alkan, yetkilileri verdikleri sözleri tutmaya ve koşulları iyileştirmeye çağırdı. “Bu kentte yaşayan bizleriz ve gelecekte de biz yaşayacağız. Yetkilileri, bizi yok sayarak bu kentte inşa etmeye çalıştıkları hayalindeki kente karşı, Hatay halkının gerçek sahibi olduğunu hatırlatıyoruz” dedi. – Volkan İcil-