Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çalışkan zorunlu ücret taleplerine tepkili

Saadet Partisi Hatay Milletvekili

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelik olarak, okullarda alınan kayıt ücretleri hakkında bir soru önergesi verdi. Çalışkan, öğrenci velilerinin çeşitli adlar altında zorunlu ücret talepleri ile karşılaştığına dair medyada çıkan haberler üzerine bu konunun araştırılması gerektiğini vurguladı.

Anayasa’nın 42. maddesinde devlet okullarında eğitimin ücretsiz olduğu hatırlatılarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2024-2025 eğitim öğretim yılına ilişkin genelgesinde öğrenci kayıtları sırasında herhangi bir ücret talep edilmemesi gerektiği belirtildi. Ancak, bazı okulların çeşitli adlar altında velilerden para talep ettiğine dair şikayetler gündeme geldi.

Çalışkan, bu durumun Anayasa ve genelgeye aykırı olduğunu ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda bir denetim yapıp yapmadığını sordu. Ayrıca, okul idarelerinin “bağış” ya da başka adlar altında ücret talep etmesinin denetlenip denetlenmediğini sorguladı. Çalışkan, elden ücret alma iddialarına karşı bakanlığın alacağı tedbirleri de merak etti.

Dijital sistemlere yansımaması için kayıt ücretlerinin elden alındığı iddialarına dikkat çeken Çalışkan, bu konuda herhangi bir önlem alınıp alınmadığını da sordu. Okulların bütçe yetersizliği nedeniyle velilerden ücret talep ettiği yönündeki iddialara değinen Çalışkan, okullara ayrılan bütçenin eğitim giderlerini karşılamak için yeterli olup olmadığını sorguladı.

Bakanlığa ulaşan şikayet sayısını ve 2024 yılı içinde kaç şikayet alındığını öğrenmek isteyen Çalışkan, bu şikayetler üzerine yürütülen adli ve idari işlemlerin sayısını da talep etti. Ayrıca, kayıt parası ödemeyen öğrenci ve velilerin sınıf gruplarında ifşa edildiği iddialarının araştırılıp araştırılmadığını ve ulaşılan sonuçları sordu.

Soru Önergesi
Necmettin Çalışkan’ın Bakan Tekin’e yönelttiği sorular şu şekilde:

Okul idarecilerince velilerden talep edilen “kayıt ücreti”, “bağış” veya benzeri ücretler için Bakanlığınızca bir denetim yapılmakta mıdır?
Bazı idarelerce “kayıt ücretleri”nin elden alındığı iddiaları hakkında Bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir?
Okullara ayrılan bütçe eğitim giderlerini karşılamak için yeterli midir?
Kayıt esnasında talep edilen ücretlere ilişkin Bakanlığınıza ulaşan bir şikayet mevcut mudur? Varsa, 2024 yılı içinde kaç şikayet olmuştur ve bunlarla ilgili yürütülen işlemler kaçtır?
Kayıt parası ödemeyen öğrenci ve velilerin sınıf gruplarında ifşa edildiği iddiaları Bakanlığınızca araştırılmış mıdır? Araştırıldıysa, sonuçlar nelerdir?

Çalışkan’ın önergesi, eğitimdeki parasızlık ilkesinin ve velilerin haklarının korunması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. – Yusuf Cemil Karaçay-