Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antakya’da Depreme dayanıklı restorasyon teknikleri anlatılacak

Harita Mühendisi Kenan Kantarcı,

Harita Mühendisi Kenan Kantarcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, “Bir daha yıkılmayacak eski Antakya için kentimizin değerli mimar ve mühendislerini bu toplantıda görmek istiyoruz…” ifadelerini kullandı.

Antakya’daki ve depremlerden büyük hasar gören diğer kentlerdeki tarihi merkezlerin yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalar başlamış olsa da, uygulamaların henüz seyrek olduğu belirtiliyor. Kantarcı, yeni yapılacak restorasyon uygulamalarının, “eskisine benzeyen ama sanki botokslanmış gibi sahte” bir tarihi Antakya ortaya çıkarma endişesini dile getirerek, bugünün ekonomik ve teknik olanakları çerçevesinde bu yapıların yeni depremlere dayanıklılığı konusunda belirsizlik olduğunu vurguladı.

Kantarcı, “Antakya’da kent adına yeni eski ne varsa yerle bir eden depremden sonra restorasyon alanında eski alışkanlıkları sürdüremeyeceğiz. 150 yıl önce yapılan evlerin yapım tekniklerini, bugünün teknolojik yöntemleriyle desteklememiz gerekecek. Hem restorasyonu hem de yenilikçi onarım tekniklerini bilen çok az sayıda mühendisimiz var,” diye ekledi.

Bu bağlamda, Antakya’da restorasyon yapmaya hazırlanan mimar ve mühendisler için önemli bir etkinlik düzenleniyor. Yüksek İnşaat Mühendisi Yavuz Suyolcu, İstanbul’daki Zeyrek Çinili Hamamı’nın restorasyon sürecini yöneten uzman olarak, bilgilerini Antakyalı meslektaşlarıyla paylaşacak. Mimar Sinan eseri olan bu 550 yaşındaki yapının güvenli bir şekilde hayata döndürülmesi için uygulanan modern teknikler, Suyolcu tarafından aktarılacak.

Kantarcı, bu çalışmanın gerçekleşmesinde büyük katkılar sağlayan, KAPADOKYA bölgesindeki mimarlık çalışmalarıyla tanınan Asli Ozbay’a teşekkür ederek, “Değerli Asli Ozbay hocamızı, Yüksek İnşaat Mühendisi Yavuz Suyolcu ile birlikte kadim şehrimiz Antakya’da ağırlamaktan gurur duyuyoruz,” dedi.

Kantarcı, “Emeklerinize, yüreğinize sağlık değerli ve sevgili hocalarımız,” diyerek sözlerini tamamladı.

Bu önemli etkinlikle ilgili yapılan açıklamada:’ Antakya’daki ve depremde büyük hasar alan diğer kentlerimizdeki tarihi merkezlerin yeniden ayağa kaldırılması için, henüz seyrek de olsa uygulamalar başladı. Bu süreçte bir taraftan yeni yapılacak restorasyon uygulamalarının ‘eskisine benzeyen ama sanki botokslanmış gibi sahte’ bir tarihi Antakya ortaya çıkarması endişelerini taşıyoruz. Diğer yandan ise bugünün ekonomik ve teknik olanakları çerçevesinde bu yapıların yeni bir depreme ne kadar dayanıklı olacağının bilinmezliği var.  Antakya’da kent adına yeni eski ne varsa yerle bir eden depremden sonra restorasyon alanında da artık eski alışkanlıkları sürdüremeyeceğiz. 150 Yıl önce yapılan evlerin yapım tekniklerini bugünün teknolojik yöntemleriyle desteklememiz gerekecek. Hem restorasyonu hem de yenilikçi onarım tekniklerini bilen çok az sayıda mühendisimiz var. Bu değerli uzmanlardan biri bu Cuma Antakyalı meslektaşlarına bilgilerini aktarmak üzere misafirimiz olacak.

Yüksek İnşaat mühendisi Yavuz Suyolcu çetrefilli bir restorasyon süreci sonunda kapılarını yeniden açan İstanbul’daki Zeyrek Çinili Hamam’ın tüm proje ve uygulama sürecini yönetti. Mimar Sinan eseri olan 550 yaşındaki bu özel yapının hayata güvenle döndürülmesi için uygulanan çok sayıda çağdaş tekniğin uygulayıcısı oldu. Şimdi bu bilgi ve deneyimi Antakya’da restorasyon yapmaya hazırlanan mimar ve mühendislere aktarmak üzere bizimle beraber olacak.’’ İfadelerine yer verildi.

 

Yavuz Suyolcu Kimdir?

1974 Ankara doğumlu. Ortaokul ve lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladı. ODTÜ İnşaat Mühendisliği’nden lisans (1996) ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Bilimleri Anabilim Dalı’ndan yüksek lisans (2002) derecelerini aldı. Çeşitli uluslararası ortak girişimlerin tünel ve köprü projelerinde görev üstlendi. Eski eser ve onarımına ilgisi dolayısıyla Kılıç Ali Paşa Hamamı Restorasyon Projesi’nin planlama aşamasında çalıştı. Köprüler ve hamamlarla ilgili makaleler yazdı, ODTÜ ve Boğaziçi üniversitelerinin inşaat ve mimarlık fakültelerinde köprü estetiğiyle ilgili seminerler verdi. 2010-2024 yılları arasında The Marmara Grubu bünyesinde süren önemli ‘Çinili Hamam Koruma Projesi’nde proje yöneticisi olarak görev aldı.

Kurucusu olduğu SYLC Proje Yönetim Danışmanlığı bünyesinde proje yönetim ve danışmanlık hizmeti vermeye devam eden Suyolcu, evli ve iki çocuk babasıdır.