Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zam yolda, elektrikte tarifeler değişiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji sektöründe tüketime dayalı bir tarifeye geçileceğini açıkladı. Bu kapsamda, Temmuz ayında uygulanan yüzde 38’lik zammın ardından, Ekim ayında yeni bir elektrik zammı bekleniyor. Uzmanlar, bu durumun tüm kesimleri etkileyeceğini vurguluyor.

Bakanın Açıklamaları ve Gelecek Model

Bakan Bayraktar, 2025 yılı itibarıyla yüksek enerji tüketenlerin daha fazla maliyetle karşılaşacağını belirtti. Çok sayıda elektrikli cihazı olan ve belirli bir limitin üzerinde tüketim yapan abonelerin üst gelir grubunda değerlendirileceği ifade edildi.

Uzman Görüşleri

DW Türkçe’ye konuşan Elektrik Mühendisleri Odası ve TEDAŞ eski yöneticisi Olgun Sakarya, bu açıklamanın Ekim ayında beklenen zammın bir hazırlığı olduğunu düşünüyor. Sakarya, yapılacak zammın sadece yüksek gelir grubunu değil, düşük kademedeki mesken grubunu da etkileyeceğini belirtti.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu’ndan Oğuz Türkyılmaz ise, Bakan’ın açıklamasının zammı kamuoyunun gündemine taşımak için yapıldığını ifade etti. Türkyılmaz, “Üst gelir grubunu tüketime göre nasıl ölçecekler? Kim beyaz eşyadan vazgeçecek ki?” diyerek, bu durumun vatandaşın üzerine ek bir yük getireceğini vurguladı.

Sübvansiyon Gerçekleri

Bakan Bayraktar, devletin vatandaşın elektrik ve doğal gaz faturalarının yüzde 60’ını karşıladığını belirtmişti. Ancak bu oran, sadece elektrik faturasındaki enerji bedelini kapsamaktadır. Örneğin, günlük tüketimi 8 kilovat saatin altında olan mesken abonelerinin faturasındaki enerji bedelinin payı yüzde 23.84’tür ve sübvansiyon bu kalem için geçerlidir.