Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dervişoğlu: “Türk Vatandaşlığı Dövizle Satılamaz’’

  İYİ Parti Genel

 

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Suriye uyrukluların ve yabancıların döviz ve gayrimenkul alımı karşılığında Türk vatandaşlığına geçişine dair işlemlerin iptali için Ankara İdare Mahkemesi ve Danıştay’a dava açtıklarını duyurdu. Dervişoğlu, Türk milli kimliği ve Cumhuriyet’in varlığı için bu adımları attıklarını belirtti. Son 7 yılda yabancılara 309 bin konut satışı yapıldığını, bunun en az yarısının vatandaşlık karşılığı olduğunu vurguladı.
Dervişoğlu, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’na atıfta bulunarak, döviz karşılığında vatandaşlık verilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Anayasa’nın vatandaşlığın kazanılmasına ilişkin düzenlemeleri emrettiğini belirterek, Cumhurbaşkanı tarafından verilen vatandaşlıkların hem Anayasa’ya hem de yasalara aykırı olduğunu söyledi.
Özellikle Suriye uyruklu sığınmacılar için verilen 238 bin vatandaşlığın, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına aykırı olduğunu ve bu durumun tarihsel sorunlar nedeniyle mümkün olmadığını belirtti. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gereğince, geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin Türk vatandaşlığına başvuramayacaklarını vurguladı.
Dervişoğlu, İYİ Parti’nin, bu bağlamda hukuki süreci başlattığını ve Türkiye Barolar Birliği aracılığıyla yapılan itirazları da desteklediklerini açıkladı.