Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

3 bine yakın depremzedeye 70,8 Milyon Lira Destek

Türk Kızılay, Kahramanmaraş depremlerinin

Türk Kızılay, Kahramanmaraş depremlerinin ardından tarım ve hayvancılığın yeniden canlanmasına yönelik başlattığı Çiftçi Destek Programı’nın ilk aşamasını tamamlayarak, 2 bin 797 çiftçiye toplam 70,8 milyon lira destek sağladı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla başlatılan bu program, en çok etkilenen 6 ildeki çiftçilerin üretim araçlarındaki kayıpları telafi etmeyi hedefliyor. Program kapsamında, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Osmaniye illerinde yer alan çiftçiler, zarar gören tarım ve hayvancılık faaliyetlerine destek alıyor.

Destek alan çiftçiler
Destekten yararlanan çiftçiler arasında Kahramanmaraş’tan 538, Hatay’dan 439, Malatya’dan 388, Adıyaman’dan 591, Gaziantep’ten 455 ve Osmaniye’den 386 çiftçi yer alıyor. Bu çiftçilerin büyük bir kısmı, tarım ve hayvancılığı temel geçim kaynağı olarak gören küçük çaplı üreticilerden oluşuyor.

Türk Kızılay, destek sağlanacak çiftçileri belirlemek için, ilgili illerdeki İl Tarım Müdürlükleri ile iş birliği yaptı. Çiftçilerin, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Hayvan Kayıt Sistemi (Türkvet) kayıtlarına sahip olmaları şartı arandı. Destek miktarı, çiftçilerin ekim alanları ve hayvan sayıları gibi kriterlere dayalı olarak, üretim kapasiteleri ölçülerek belirlendi.

Üretimin yeniden canlanması
Kızılay, Çiftçi Destek Programı ile deprem bölgesindeki tarımsal üretimi canlandırmayı amaçlıyor. Üreticiler, tarımsal girdi, ekipman, ham madde ve diğer malzemeleri temin ederek yeniden iş hayatına dönmeyi hedefliyor. İlk aşamadan faydalanan çiftçiler, izleme ve değerlendirme sürecinin ardından uygun bulunmaları durumunda kasım ayında ikinci faz ödemelerini alacaklar. Böylece, Kızılay’ın 2024 yılı için sağladığı toplam destek tutarı 141 milyon 740 bin liraya ulaşacak.
Geçmiş destekler
Kızılay, 2023 yılında depremler sonrasında 860 çiftçiye toplam 24 milyon 761 bin lira nakit desteği sağlamıştı. Kurum, bölgedeki tarım ve hayvancılığı destekleme çalışmalarını sürdürüyor ve üreticilerin yeniden ayağa kalkmaları için gerekli adımları atmaya devam ediyor.