Antakyagazetesi.com Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Duygu Ertaş’ın sorularını yanıtlayan Açıkalın, olası bir mutlak butlan kararının yalnızca parti yönetimini değil, belediye seçimlerinden hazine yardımlarına kadar uzanan geniş bir alanda ciddi hukuki tartışmalara yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.
Açıkalın, davanın ilk aşamasında mahkemenin görevsizlik kararı vermesi gerektiğini savunarak şu değerlendirmede bulunmuştu:
“Mahkeme ilk duruşmada kendisini yetkisiz görüp bu konuda karar verme yetkisinin Yüksek Seçim Kurulu’nda olduğunu söyleseydi hiçbir sorun yaşanmazdı. Hukuken doğru olan da buydu. Ancak mahkeme davanın esasına girerek delilleri topladı, tarafların beyanlarını aldı ve bir hüküm kurdu. Artık süreç farklı bir hukuki boyuta taşındı.”
“Yok hükmünde sayılır”
Mutlak butlan kararının sonuçlarının son derece ağır olacağını belirten Açıkalın, şu ifadeleri kullanmıştı:
“Mutlak butlan kararı çıkarsa, kurultaydan sonra görev yapan yönetimin bugüne kadar gerçekleştirdiği tüm işlemler yok hükmünde sayılır. Mutlak butlanın anlamı zaten budur. Kararın doğurduğu sonuç, o tarihten bugüne kadar yapılan bütün işlemlerin hukuken geçersiz hale gelmesidir.”
“Belediye seçimleri bile tartışmaya açılabilir”
Açıkalın, böyle bir durumda yerel seçimlerde belirlenen adayların hukuki durumunun da tartışmalı hale gelebileceğini ifade ederek şunları söylemişti:
“Belediye seçimlerinde aday gösterilen kişilerin hukuki durumları da tartışılır. Çünkü aday listeleri, yok hükmünde sayılabilecek bir kurul tarafından Yüksek Seçim Kurulu’na bildirilmiş olacaktır. Bu durum seçim sonuçlarından, olası yeni seçimlerde seçime katılım sürecine kadar birçok hukuki problemi beraberinde getirebilir.”
“Hazine yardımları ve harcamalar da sorun olur”
Olası mutlak butlan kararının mali sonuçlarına da dikkat çeken Açıkalın, şu uyarıyı yapmıştı:
“Kurultaydan bu yana alınan hazine yardımları ve bu kaynaklarla yapılan harcamalar da tartışmalı hale gelir. İdari zimmet iddiaları gündeme gelebilir ve yeni yargı süreçlerinin önü açılabilir. Bu nedenle mesele hafife alınacak bir konu değildir.”
“Dilerim böyle bir karar çıkmaz”
Röportajında, böylesi bir kararın ülke siyasetinde yeni bir kaos oluşturabileceğini dile getiren Açıkalın, şu değerlendirmeyi yapmıştı:
“En başından dava usulden reddedilseydi bugün bunlar konuşulmayacaktı. Ancak davanın esasına girildiği için süreç çok dikkatli takip edilmeliydi. Olası bir mutlak butlan halinde çok büyük bir problemle karşı karşıya kalırız. Dilerim böyle bir karar çıkmaz. Zaten yeterince hukuki sorunlarla mücadele eden genel merkez, böyle bir kararla çok zor günler yaşayabilir.”
Mahkemenin mutlak butlan yönündeki kararının ardından, Av. Hüseyin Cihat Açıkalın’ın aylar önce Antakya Gazetesi’ne yaptığı bu değerlendirmeler yeniden kamuoyunun gündemine taşınırken, kararın hukuki ve siyasi etkilerinin önümüzdeki süreçte daha kapsamlı biçimde tartışılması bekleniyor.