AÇKD Beton santrali zararlarına neşter attı

Antakya Çevre Koruma Derneği başkan ve yöneticileri beton santrallerine yakın konteyner kentlerden gelen yoğun şikayetler üzerine saha çalışması yaptı ve konteyner kentleri ziyaret ederek şikayetleri birebir vatandaşlardan dinledi. Antakya’ya bağlı Güzelburç mahallesine giden AÇKD yöneticileri burada faaliyet gösteren beton santralinden gelen toz bulutunun konteyner kentte ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu tespit etti. Antakya Çevre Koruma […]

Antakya Çevre Koruma Derneği başkan ve yöneticileri beton santrallerine yakın konteyner kentlerden gelen yoğun şikayetler üzerine saha çalışması yaptı ve konteyner kentleri ziyaret ederek şikayetleri birebir vatandaşlardan dinledi. Antakya’ya bağlı Güzelburç mahallesine giden AÇKD yöneticileri burada faaliyet gösteren beton santralinden gelen toz bulutunun konteyner kentte ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu tespit etti.

Antakya Çevre Koruma Derneği başkanı Nilgün Karasu gazetemiz muhabirine şu açıklamayı yaptı:” Yaklaşık bir aydır derneğimizi Güzelburç Konteyner kentten arıyorlar. Burada yaşadıkları sorunların duyulması için destek istediler. Bu konteyner kentin hemen karşısında bir beton santrali olduğunu görüyoruz. Beton santralinden aşırı bir toz, gürültü ve hava kirliliği yayılmakta. Bu alanda yaklaşık 300 konteyner bulunmakta ve yoğun olarak yaşlı, hasta ve engellilerin yaşamakta olduğunu tespit ettik. Burada ulaşımın da büyük bir sıkıntı olduğunu ve özellikle hastaların hastaneye gidebilmek için büyük sorunlar yaşadığını öğrendik. Burada yaşayan astım hastası, engelli ve çocuklar maalesef konteyner kentin dışına çıkamıyorlar. Ancak burada da toz bulutunun altında kalıyorlar. Biz şehrin dört bir yanında yoğun bir şekilde beton santrallerinin açıldığını ve ciddi sağlık sorunları doğuracağını dile getirmiştik.

Bu konuda bize birçok yerden sağlık sorunları şikayetleri ulaşmaya başladı. Elbette ki bir şehir yeniden inşa edilirken bu santrallerin yerleşim bölgelerinden, tarım arazilerinden ve zeytinliklerden uzak planlanması gerekiyordu. Biz AÇKD olarak başından beri depreme dayanıklı bir yapılaşmanın beton ile olmayacağını savunuyoruz. Depreme dirençli bir şehrin inşası beton ve taştan uzak durularak planlanmalı” dedi.
Çevreci ve tabipler Birliği yöneticisi Dr. Ali Kanatlı da yaptığı açıklamada “ Güzelburç konteyner kentte yaşlılar ve engelliler bulunmakta. Buradaki vatandaşlarımız gece gündüz beton santralinden gelen tozlarla boğulduklarını söylüyorlar. Maalesef gündüz sürekli elektrikler kesiliyor, bu durujmda da konteynerların içi aşırı sıcak oluyor ve kendilerini dışarı atıyorlar. Gel gör ki başta astım hastası depremzede vatandaşlarımız bu kez ciddi sağlık sorunu yaşıyor. Beton santralleri Hatay’da çok fazla yaygınlaştı ve kanunsuz bir şekilde her tarafa kurulmaya başlandı. Bu santrallerin bir an önce şehir merkezindeki yerleşim birimlerinden kaldırılıp şehir dışına taşınması gerekiyor. “ dedi.
Çevre Koruma Derneği saha tespit ekibi daha sonra Güzelburç mahallesinden Karaali mahallesine geçerek burada da konteyner kentlerde beton santrallerinden kaynaklı yaşanan benzer sağlık sorunlarını tespit etti.

Exit mobile version