A’dan Z’ye Rönesans Rezidans duruşmasının ayrıntıları

6 Şubat'taki depremlerde yıkılan ve 296 kişinin ölümüne neden olan Hatay'daki Rönesans Rezidans’ın ikinci duruşması, Hatay 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

6 Şubat’taki depremlerde yıkılan ve 296 kişinin ölümüne neden olan Hatay’daki Rönesans Rezidans’ın ikinci duruşması, Hatay 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada, müteahhit Mehmet Yaşar Coşkun ile yapı denetim şirketi yetkilileri ve kontrol elemanlarının ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçlamasıyla 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmıştı. Bugün (17 Temmuz 2024) davanın ikinci duruşması saat 10:30 ‘ da başladı.

DURUŞMA SIRASINDA SANIK SEKÜÇOĞLU BAYILDI

Tutuklu sanık Coşkun’un ifadesinin başlayacağı esnada diğer tutuklu sanıklardan biri olan yapı denetim şirketi yetkilisi Bülent Seküçoğlu saat 11:23’te bayıldı ve hastaneye kaldırıldı.Tutuklu Mehmet Yaşar Coşkun mahkemeye uzaktan görüntülü olarak katılarak ifadesini verdi.

MÜTEAHHİT COŞKUN: KUSUR YOK DEPREM ŞİDDETLİYDİ

Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan tutuklu müteahhit Mehmet Yaşar Coşkun, konuşmasına 6 Şubat tarihli depremde yaşamını yitirenlere rahmet dileyerek başladı. Rönesans’ta vefat eden insanların acısını paylaştığını belirten Coşkun, ilk duruşmada söylediği gibi yine rezidansta çok kaliteli malzemeler kullandığını, o dönemin yönetmeliğine uyduğunu vurguladı. 12 Şubat tarihinde rezidanstan alınan karot örneği ile hazırlanan bilirkişi raporuna itiraz eden Coşkun, “Depremin şiddeti çok yüksekti. Şöyle bir örnek vermek istiyorum. Bir koltuk yaptığınızı düşünün. Ortalama 80 kilo ağırlığı düşünerek yaparsınız. Bu koltuğa 300 kilo oturursa koltuk çöker. Depremin etkisi de böyle oldu” şeklinde konuştu.

Coşkun, binaya beton döküm aşamasındaki beton kalitesinin bilirkişiye gönderilmesini istedi. Mehmet Yaşar Coşkun’un avukatı de ilk alınan karot testiyle hazırlanan bilirkişi raporunun doğruyu yansıtmadığını, şiddetli deprem sonrası alınan betondan, demirden doğru bir analiz çıkmayacağını, yeniden bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi.

“BENİM CANLARIMIN BİR MEZARI BİLE YOK’’

Rönesans Rezidans’ta enkazda kalan ve ablasıyla yeğenini kaybeden Cemile İncili, “Ben müteahhit Yaşar Bey’e soruyorum. Binada hiçbir kusur olmadığını, en iyi şekilde yaptığını söylüyor, orta blokta oturan ben neden dört kat yerin dibine girdim? Orta blok nasıl önce yıkılır ve diğer binaların üstüne düşer. Mezarlık kompleksini yaptığını söyledi, inşallah onun canları da o mezara girer. O şu an nefes alıyor, benim canlarımın bir mezarı dahi yok” diye konuştu.

SANIK ERASLAN: RAPORLAR DOĞRU DEĞİL
Sanık Mehmet Haşim Eraslan ise “Bilirkişi raporları gerçekleri yansıtmıyor. Suçlamaları kabul etmiyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum” dedi. Eraslan’ın avukatı da müvekkilinin 10 ayının tutukluğunu ve tahliye edilmesini istedi.

SANIK ARTUN: BEN ŞİZOFRENİM
Ben şizofrenim, cezaevinde çok sıkıntı çekiyorum”
Sanık Önder Artun da savunmasına Atatürk Gençliğe hitabesiyle başladı. Mahkeme savunmasının konuyla ilgisi olmadığını belirtti. Sanık Artun, “Bu deprem yüzeysel olmamıştır. Büyük yıkıma sebep olmuştur. İnşaatta yardımcı kontrolerdim. Ben şizofrenim. Cezaevinde çok sıkıntı çekiyorum” diye konuştu.

Duruşması Hatay Adliyesinde devam eden Rönesans Rezidans davasının ikinci duruşmasında mağdurların Avukatı Hatay Barosu eski başkanı Hüseyin Cihat Açıkalın müteahhit Mehmet Yaşar Coşkun ve sanıkların olası kast ile yargılanmasını istedi. Avukat Açıkalın: “ sanıkların olası kast ile yargılanmasını istiyoruz. Bunun için elimizdeki bilgi ve belgeler yeterlidir” dedi.

ARA KARAR
Sanıkların tutukluluk halinin devamına, kamu görevliler hakkındaki dosyanın akibetine sorulmasına, olası kast ile ilgili ek savunma halinin bir sonraki celsede değerlendirilmesine karar verildi.

Duruşma 24 ekim’e ertelendi.

Tutuklu sanıklar şöyle:
Rezidansın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun
Yapı denetim şirketinin yetkilileri Mehmet Haşim Eraslan ve Bülent Seküçoğlu
Kontrol elemanı Önder Artun

Tutuksuz sanıklar şöyle:
Yapı denetim şirketinin yetkililerinden A.K
İnşaat teknikeri İ.D.
Şantiye şefi B.M.

Müteahhit Mehmet Yaşar Coşkun, yanında ciddi bir miktarda nakit parayla 10 Şubat 2023 tarihinde THY’nin Karadağ uçağıyla yurt dışına kaçmaya çalışırken İstanbul Havalimanı’nda yakalanmış ve akabinde tutuklanmıştı. ( Volkan İcil )

Exit mobile version