Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akaryakıt İstasyonları Araştırılsın

CHP’nin sektörden gelme Milletvekili
CHP’nin sektörden gelme Milletvekili M.Güzelmansur, TBMM’ye önerge verdi

CHP, akaryakıta ardı ardına gelen zamlar ve sabit kar marjı uygulamasıyla, çoğunluğu kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan akaryakıt istasyonlarının sorunları için Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

CHP’nin, sektörden gelme Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ve 23 Milletvekilinin imzasını taşıyan araştırma önergesinde, “Akaryakıt istasyonlarını kapanmaya sürükleyen, başta kar marjı olmak üzere, tüm sorunlarını her yönüyle araştırmak, bu sorunların önüne geçmek için ihtiyaç duyulan tüm yasal düzenlemeleri belirlemek amacıyla”, Meclis Araştırması açılması istendi.

İSTASYONLAR ZARAR EDİYOR

Akaryakıt istasyonlarının; pandemi, ekonomik kriz, akaryakıt fiyatlarına sürekli zam yapılması ve akaryakıt sektöründeki yanlış uygulamalar nedeniyle zor bir dönemden geçtiği belirtilen, Milletvekili Mehmet Güzelmansur ve arkadaşlarının önergesinde, şu ifadelere yer verildi:

“Özellikle 2005 yılında EPDK tarafından alınan bir kararla, 17 yıldır uygulamada olan sabit kâr marjı, bugün akaryakıt istasyonlarını kapanma noktasına getirmiştir.

Bahsedilen olumsuz gelişmeler sonucunda, akaryakıt istasyonlarının kâr payları % 60 oranında düşmüştür. Diğer taraftan da giderleri oldukça yükselmiştir. Son dönemlerde akaryakıt istasyonlarının personel giderleri % 52, elektrik giderleri %133, kredi kartı ile yapılan satışlar için bankalara ödenen POS komisyonu giderleri ve işletme giderleri % 98, elektronik sistemlerle yapılan satışlar giderleri de % 102 oranında artmıştır. Kâr marjı sabit kalırken, giderleri katlanarak artan akaryakıt istasyonlarının, günde 10 bin litrelik satış yapması halinde elde ettiği % 4.37’lik brüt kâra karşın, katlandığı brüt gideri % 7,71 olmaktadır. Dolayısıyla bu istasyonlar, %3.34 zarar etmektedir. Daha net rakamlarla ifade etmek gerekirse, bu akaryakıt istasyonları, 60 bin ila 80 bin arasında zarar etmektedirler.

Bu tablo, akaryakıt istasyonlarının, faaliyetlerine devam etmesini imkansız hale getirmektedir. Kaldı ki ülkemizde bayi satış ortalaması 3 bin litre civarındadır. Bu da, akaryakıt istasyonlarının 3’te 1’inin kapanması tehlikesini ortaya çıkarmaktadır.”

KAPANIRLARSA, 1 MİLYON İNSAN EKMEKSİZ KALIR

Önergenin ilk imzacısı olan Güzelmansur, “Hem Hazine’nin önemli bir vergi kaybına uğramaması, hem de 250 bin insanımızın işsiz, yaklaşık 1 milyon insanımızın gelirsiz kalmaması açısından, akaryakıt istasyonlarının, başta sabit kar marjı olmak üzere, tüm sorunlarının Meclis çatısı altında kurulacak bir komisyonla araştırılması, bu sorunlara kalıcı ve etkin çözümler üretilmesi önem kazanmaktadır” mesajı verdi. -Haber/Duygu Ertaş-