Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKİB Lider Oldu

Hatay İlk 10’da AKİB

Hatay İlk 10’da

AKİB sorumluluk sahasında yer alan iller bazında netleşen rakamlara göre, 2018 yılının Eylül ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay 10. sırada yer alırken; Mersin, Kayseri ve Adana gibi ihracat ve üretim yönü güçlü iller Hatay’ın ihracat rakamlarının gerisinde kaldı.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne üye şehirlerin ihracat rakamlarını ‘Eylül’ ve 3. Çeyrek’ bazında değerlendiren Hatay’lı iki işadamı, Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin ve AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, ilimiz ihracatçılarının ‘yaşanan tüm zorluğa’ rağmen elde ettiği ticari başarıyı bir kez daha netleştirdi.
-İHRACAT ŞAHLANDI-
Konuya ilişkin konuşan ve son aylarda AKİB ihracatında yaşanan durgunluğun Eylül ayında başarılı bir yükselişle son bulduğunu dile getiren AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, “Demir ve demir dışı metaller-çelik sektörü ihracatında yaşanan %126’lık artış, AKİB ihracatını da şahlandırdı. Bunun yanında hemen hemen tüm sektörlerimizin ihracat rakamlarını arttırması bizleri oldukça memnun etti. AKİB’in ihracatını arttırması ekonomimize sağladığımız katkının artması anlamına gelmekte, bu da bizleri gururlandırmaktadır” diye konuştu.
AKİB rakamlarını değerlendiren Ateş, “Koordinatör Başkanı olduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2018 yılı Eylül ayı ihracatı, %41 artış kaydederek, 809 milyon dolardan 1 milyar 144 milyon dolara yükseldi. 2017 ve 2018’i ilk 9 ay olarak değerlendirdiğimizde; ihracatımızın 2018 yılı ilk 9 ayında %2 oranında artarak 8 milyar 589 milyon dolara yükselirken, son 12 ayda ise önceki yıla göre %3 artışla 11 milyar 848 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.
-ÜLKE BAZLI-
Ateş, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2018 yılının Eylül ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; İspanya Mısır, Irak, Suudi Arabistan ve Romanya olduğunu açıkladı. Özellikle İspanya’ya %214, Suudi Arabistan’a %157 ve Romanya’ya %117’lik ihracat artışı dikkat çekti.
AKİB’in 2018 yılı Eylül ayında, 1 milyar 144 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 6. büyük genel sekreterlik konumunda olduğunu kaydeden Ateş, ihracattaki artış oranlarına bakıldığında ise AKİB’in %41 ile en fazla ihracat artışı gerçekleştiren genel sekreterlik olduğuna dikkat çekerek, “AKİB, gösterdiği yüksek performansla, 14 milyar 68 milyon dolarlık Türkiye geneli ihracatında önemli pay sahibi oldu” dedi.
-ŞEHİR BAZLI-
Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından da değerlendiren Ateş, 2018 yılının Eylül ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Mersin’in 11., Kayseri’nin 12., Adana’nın 13. ve Karaman’ın 35. sırada olduğunu belirtti, Hataylı ihracatçıların tüm zorluklara rağmen ilk 10 performansının devam ettiğinin altı çizildi.
-EYLÜL BOLLUĞU-
2018 yılı üçüncü çeyreğinin sonu itibariyle, Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı ise miktarda %21, değerde %17 oranında artış göstererek 1,5 milyar dolara yükselirken, bu artıştaki önemli pay AKİB oldu.
Geride kalan 3 çeyreklik performansı değerlendirirken, yaş meyve ve sebze sektörü ihracatındaki artış eğiliminin devam ettiğini belirten Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin ise, yılın ilk dokuz ayında en çok ihracatın %17’lik artışla 646 milyon dolara ulaşan yaş meyve grubunda gerçekleştiğini, narenciye grubunda ise miktarda %50 değerde ise %42 oranında artışla ihracatın 465 milyon dolara yükseldiğini söyledi. Hatay ve diğer iller bazında, ihracat sezonuna hızlı başlangıç yapılan narenciye grubunda Eylül bolluğu yaşandığını da dile getiren Nejdat Sin, narenciye ihracatının miktarda %172 değerde ise %71 oranında önemli bir artışla 48 milyon dolara yükseldiği bilgisini verdi ve Eylül ayında da ihracat artışını devam ettirerek sektörün yüzünü güldüren ihracatçıları tebrik etti.
-LİMON BİRİNCİ-
Eylül ayından en çok ihraç edilen ürün limon olurken, onu sırasıyla üzüm, incir, domates ve mandalina takip etti. Eylül ayının şampiyonu limon ihracatında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla miktarda %157 değerde ise %66’lık artış yaşanarak 38 milyon dolarlık döviz getirisi sağlandı. Eylül ayında en çok yaş meyve ve sebze ihracatı yapılan ülke %32’lik payla Rusya Federasyonu olurken onu sırasıyla Almanya, Irak, Suudi Arabistan ve Ukrayna takip etti.
-NARENCİYE-
Sektörde Koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği kanalıyla gerçekleştirilen narenciye ihracatında miktarda %168 değerde ise %79 oranında artış yaşandığına vurgu yapan Nejdat Sin, her yıl olduğu gibi Akdeniz İhracatçı Birliği’nin Koordinatörlük sıfatına yaraşır bir şekilde %77’lik pay ile sektöre en çok katkı sağlayan Birlik olmaya devam ettiğinin altını çizdi.
Sin, şöyle devam etti:
“Türkiye’de yaş meyve ve sebze sektöründe lider konumda olan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği olarak sektördeki yerimizi güçlendirmek, yeni pazarlara erişebilmek için faaliyet ve girişimlerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Ekim ayında ilk olarak Dubai’de gerçekleştirilen ve Ortadoğu’daki yaş meyve ve sebze sektöründeki en önemli fuar olan World Of Perishables Fuarı’na katılarak Türk yaş meyve ve sebzesini potansiyel ithalatçıların ve süpermarket zinciri yetkililerine tanıtıyoruz.
23-25 Ekim 2018 tarihleri arasında İspanya’da gerçekleştirilecek Fruit Attraction fuarında dünyanın dört bir yanından gelen sektör aktörleriyle bir araya gelerek sektörün nabzını tutmaya devam edeceğiz.” -Tamer Yazar-