Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akib Yaş Meyve Ve Sebze İhracatında İlk Sırada…

Türkiye’nin yaş meyve ve

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı, yılın sekizinci ayında 110 milyon dolar olarak kaydedildi. Taze meyve ihracatı, değerde %70’lik pay ile 77 milyon dolar olarak gerçekleşerek, Ağustos ayı yaş meyve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan alt ürün grubu oldu.

2019 yılının Ağustos ayı ve Ocak-Ağustos ayı ihracat rakamlarını bir ihracatçı gözüyle değerlendiren, Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin; Ağustos ayında 110 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirildiğini ve değerde %70’lik pay ile 77 milyon dolar gerçekleşen taze meyve ihracatının birinci sırada yer aldığını, taze meyve ihracatını, % 28 lik pay ile 31 milyon dolar kaydedilen taze sebze ürün grubunun takip ettiğini belirtti.
Ağustos ayında en çok ihraç edilen yaş meyve sebze ürünü üzüm olurken, onu sırasıyla incir, domates ve şeftali takip etti. Ağustos ayı liste başındaki üzüm ihracatıyla, 29 milyon dolarlık döviz getirisi sağlandı. Ağustos ayı en çok yaş meyve ve sebze ihracatı yapılan ülkeler incelendiğinde ise; Rusya Federasyonu %27’lik payla 30 milyon dolar ile birinci sırada yer aldı. Rusya Federasyonu’nu sırasıyla Almanya, Suudi Arabistan, Irak ve Ukrayna takip etti.
-En Çok Katkı Sağlayan Birlik-
Başkan Necdet Sin, Türkiye yaş meyve ve sebze sektöründe koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği kanalıyla yılın ilk sekiz ayında yapılan yaş meyve sebze ihracatının değerde %42 lik pay ile 512 milyon dolar gerçekleştiğinin, Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği kanalıyla yılın ilk sekiz ayında yapılan narenciye ihracatının ise %80’lik pay ile 204 milyon dolar gerçekleştiğinin bilgisini vererek, AKİB’in, tüm İhracatçı Birlikleri arasında lider konumunu korumaya devam ettiğinin altını çizdi.
-Narenciye sezonuna start verildi-
Özellikle Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde, doğrudan ya da dolaylı 5 milyon kişinin geçimini sağladığı narenciye sektöründe ihracat sezonunun Limon-Mayer ürünü ile 2 Eylül de açıldığının bilgisini veren başkan Sin; Ürün kalitesinin önemine dikkat çekerek, üreticiler, ihracatçılar ve diğer paydaş kurumlar adına kaliteli ürün – kaliteli fiyat uyumunu sağlayabilecekleri karlı bir sezon geçirmelerini temenni etti.
-Sektör, İstişare Toplantısı’nda Buluştu-
İhracatta kaliteyi yakalamanın, hem bölgesel hem de uluslararası alanda marka olmanın bilimsel yöntemle, ortak akılla atılacak adımlar ile gerçekleşeceğini her fırsatta belirten Başkan Sin; Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği öncülüğünde her yıl gerçekleştirilen ve bu yıl da narenciye sezonuna dair beklentilerin, değerlendirmelerin yapıldığı “Sezon Öncesi İstişare Toplantısı”nın Ağustos ayı içerisinde düzenlendiği bilgisini vererek, bu istişare toplantılarının sektör için önemini vurguladı. SİN, sözlerini, “Önümüzde yoğun bir süreç var. Sezonun açılmasıyla hem ihracat işlemlerini takip edecek hem de sektörümüze yeni pazarlar kazandırmak için çalışmalar yapmak üzere Hong-Kong’ta düzenlenen Asia Fruit Logistica, Pekin’de düzenlenen China FVF fuarı ve Eylül ayında düzenlenecek olan World Food Moscow fuarı gibi nitelikli yaş meyve sebze fuarlarına katılarak ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz” diyerek sonlandırdı. -Cemil Yıldız-