Akıl ve Bilimin Işığında Hacı Bektaşi Veli

58. Ulusal, 32. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Etkinlikleri, 16-22 Ağustos tarihlerinde Nevşehir ilimize bağlı, Hacıbektaş ilçemizde yapıldı. Hacıbektaş Belediyesi Anma Kurulu tarafından alınan karara göre, bu yıl 58’incisi düzenlenen Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri; 2021 UNESCO Hacı Bektaş Veli Yılı kapsamında 16-22 Ağustos tarihleri arasında bir hafta sürecek şekilde düzenlenecek. […]

58. Ulusal, 32. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Etkinlikleri, 16-22 Ağustos tarihlerinde Nevşehir ilimize bağlı, Hacıbektaş ilçemizde yapıldı.

Hacıbektaş Belediyesi Anma Kurulu tarafından alınan karara göre, bu yıl 58’incisi düzenlenen Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri; 2021 UNESCO Hacı Bektaş Veli Yılı kapsamında 16-22 Ağustos tarihleri arasında bir hafta sürecek şekilde düzenlenecek.

Anma Kurulu adına Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, şu bilgileri paylaştı:

“Bilindiği üzere Alevi Bektaşi kültüründe önemli bir yer tutan Muharrem Ayı ‘Matem Orucu’ bu yıl 16-17-18 Ağustos tarihlerini de kapsamaktadır. Alevi Bektaşi Kurum temsilcileri ve kanaat önderlerinin de talepleri doğrultusunda 58. Ulusal 32. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenecek etkinliklerde bu tarihlerde Matem Ayı’na da uygun yalnız sergi, panel, konferans ve tiyatro etkinlikleri düzenlenecek olup, protokol programı 21 Ağustos Cumartesi günü, konser ve diğer etkinlikler ise 21 Ağustos Cumartesi ve 22 Ağustos Pazar günü düzenlenecektir.

Hacı Beştaş Dostluk ve Barış Ödülü bu yıl, sendikacı, kadın hakları savunucusu, yazar Yaşar Seyman’a verildi.

Yaşar Seyman’ın, 1982 yılında Hürriyet Gösteri’de ilk yazısı, Ozan Ali Yüce İle Söyleşi yayınlanmış daha sonra Milliyet, Cumhuriyet ve Bizim Gazete bünyesinde yazıları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Birgün Gazetesinde köşe yazarlığı yapmakta Sendikacı, yazar olarak yaşamını Ankara’da sürdürmektedir.

Doğumunun 750. Yılı nedeniyle, 2021 yılı UNESCO tarafından Hacı Bektaşi Veli Yılı ilan edilmiştir.

Bu nedenle, bu yıl ilk kez İBB de İstanbul’da 30 Temmuz- 1 Ağustos tarihlerinde Festival düzenleme kararı almıştı.

İBB, tüm canlılara ve insanlığa duyduğu sonsuz sevgiyle bilinen Hünkar Hacı Bektaşı Veli’nin 750. ölüm yılı nedeniyle planlanan etkinliklerini birçok ilimizde devam eden yangınlar nedeniyle ileri bir tarihe erteledi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tüm ülkeyi üzen haberlerin ardından planlanan etkinliklerin ertelendiğini yayınladığı mesajla duyurdu. İmamoğlu mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Tüm canlılara ve insanlığa olan sonsuz sevgisi ve hürmetiyle bildiğimiz Hünkar Hacı Bektaşı Veli’nin 750. ölüm yılı nedeniyle bugün başlaması planlanan etkinliklerimiz, birçok ilimizde devam eden yangınlar ve kayıplarımız nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmiştir.”

Anma Törenleri ve Kültür Sanat Ekinlikleri yoğun katılımla başladı. On binlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren Hacı Bektaş Veli türbesini ziyaret etti.

Etkinliklere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, çok sayıda milletvekili ve belediye başkanı katıldı.

Hacıbektaş Belediye Başkanı: “Hünkar Hacı Bektaş Veli’yi gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz. Bizler Hünkar Hacı Bektaşi gönül dostları olarak daha fazla okuyarak, bilimin ışığında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda Hünkar Hacı Bektaş Veli’yi anlamaya, gelecek nesillere aktarmaya sonuna kadar devam edeceğiz” diye konuştu.

Bektaşiliğin esin kaynağı, Horasan ereni, Hacı Bektaş Veli’nin yaşamını menkıbevi bir biçimde anlatan Velayetname’den, Pir’in Anadolu’ya, O zamanki adı Sulucakarahöyük, günümüzde Hacıbektaş olarak bilinen yere güvercin donunda yani barışın bir simgesi olarak geldiğini biliyoruz.

Bektaşi düşüncesi 14. yüzyıldan günümüze değin barışçı, hümanist, toplumcu düşünce olma özelliğini sürdürmüştür. Önerdiği dünya görüşü ayrıksı ve bağnaz dünya görüşünden uzaktır. Vahdet-i Vücut felsefesine dayanan ve tüm insanlığın tek kaynaktan yaratıldığı ilkesini getirip dil, din, ırk, mezhep ayrımını reddeden Alevi- Bektaşi dünya görüşü bilimsel verilere dayanarak tekrar incelenmelidir.

Sözlerimi Pir’in, açık bir üslupla, halkın özünde olduğunu vurgulayan; kişinin yapıcı, üretici özelliğini ön plana çıkaran bir dörtlüğü ile bitiriyorum.

“Hararet nardadır, saçta değildir
Keramet baştadır, taçta değildir.
Her ne arar isen kendinde ara,
Kudüs’te, Mekke’de haçta değildir.”

Exit mobile version